Sudánsky prezident chce aj napriek zatykaču vystúpiť na Valnom zhromaždení OSN

NETKY.SK • 23 September 2013, 09:59 • 2 min
Sudánsky prezident chce aj napriek zatykaču vystúpiť na Valnom zhromaždení OSN

CHARTÚM - Sudánsky prezident Umar Bašír, na ktorého je vydaný zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) v súvislosti s obvineniami z genocídy, v nedeľu vyhlásil, že sa plánuje zúčastniť na tohtotýždňovom zasadaní Valného zhromaždenia OSN. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Bašír si podľa nej už aj rezervoval hotel v New Yorku, kde zasadanie VZ OSN prebieha. Sudánsky prezident na tlačovej konferencii nespresnil, či mu Spojené štáty poskytli víza, uviedol však, že sa pripravuje odletieť do New Yorku cez Maroko.

"Zúčastniť sa na valnom zhromaždení je naše právo," vyhlásil Bašír. Ako pripomína agentúra DPA, viaceré humanitárne organizácie odsúdili jeho plány vystúpiť ako predstaviteľ Sudánu v súvislosti so závažnými obvineniami, ktorým čelí v ohľadne vojny v Dárfúre. Konflikt v tomto západosudánskom regióne si podľa OSN vyžiadal zhruba 200.000 obetí.

Sudán by mal na valnom zhromaždení vystúpiť v piatok, píše DPA. Napriek tomu, že je na Bašíra vydaný zatykač ICC, Washington je ako hostiteľská krajina povinný povoliť účasť na výročných zasadaniach valného zhromaždenia všetkým hlavám štátov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies