Sudánski povstalci prepustili šiestich Bulharov pracujúcich pre OSN

NETKY.SK • 1 Február 2015, 12:51 • 2 min
Sudánski povstalci prepustili šiestich Bulharov pracujúcich pre OSN

SOFIA - Sudánski povstalci prepustili šiestich Bulharov pracujúcich pre Svetový potravinový program (WFP), ktorých zadržali v konfliktom zmietanej provincii Južný Kurdufán po núdzovom pristátí ich vrtuľníka začiatkom týždňa. Oznámilo to dnes bulharské ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

"Sú v dobrom zdravotnom stave a sú na bezpečnom mieste s tímom potravinového programu OSN," uviedla hovorkyňa ministerstva, ktorú citovala agentúra Reuters.
      

Šiestich pracovníkov WFP zadržali povstalci zo Sudánskeho ľudového oslobodeneckého hnutia-Sever (SPLM-N) v pondelok 26. januára, keď počas letu z Južného Sudánu do sudánskeho hlavného mesta Chartúm musel ich vrtuľník núdzovo pristáť v Južnom Kurdufáne.
      

Hovorca SPLM-N pre Reuters potvrdil prepustenie Bulharov s tým, že ich presunuli z povstalcami kontrolovaného územia v Sudáne do utečeneckého tábora Jida v Južnom Sudáne, kde ich odovzdali zástupcom OSN.
      

Povstalci zo SPML-N uviedli, že humanitárni pracovníci mohli slobodne odísť, a obvinili vládu v Chartúme z blokovania prístupu pre vrtuľníky OSN. Zdroj zo sudánskej vlády to poprel.
      

Bulharské ministerstvo zahraničných vecí poďakovalo WFP za záchranu, ako aj sudánskej vláde za konštruktívnu úlohu v prípade.
      

Boje medzi sudánskymi vládnymi jednotkami a povstalcami zo SPLM-N v provinciách Južný Kurdufán a Modrý Níl eskalovali po stroskotaní mierových rozhovorov v decembri. Južný Kurdufán je jediným štátom Sudánu, v ktorom sa ťaží ropa. Leží na hranici s Južným Sudánom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies