Súd zrušil Obamov výber úradníkov bez súhlasu Senátu

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 18:06 • 2 min
Súd zrušil Obamov výber úradníkov bez súhlasu Senátu

WASHINGTON - Americký najvyšší súd vo štvrtok zrušil prezidentské vymenovanie troch úradníkov do vedenia vládnej agentúry pre pracovné vzťahy (NLRB), ktorá má na starosti práva zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Prezident Barack Obama vedúcich pracovníkov vymenoval v roku 2012 bez predchádzajúceho súhlasu Senátu s tým, že horná komora mala v tom čase parlamentné prázdniny. Sťažnosť na vymenovanie členov vedenia NLRB podali republikánski senátori, podľa ktorých zasadanie Senát nebolo formálne ukončené. Verdikt môže podľa televízie CNN zneplatniť stovky rozhodnutí NLRB, na ktorých sa podieľali "nelegálne vymenovaní" pracovníci. Dnešné rozhodnutie súdu obmedzí právomoci amerických prezidentov menovať vysokých úradníkov bez Senátu aj v budúcnosti.

 

Podľa americkej ústavy môže prezident sám menovať vysokých úradníkov počas parlamentných prázdnin. Senát sa však takejto praktike snaží vyhnúť tak, že technicky svoju činnosť neukončí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies