Súd znížil Pussy Riot trest o jeden mesiac a zrušil časť obvinenia

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 14:53 • 2 min
Súd znížil Pussy Riot trest o jeden mesiac a zrušil časť obvinenia

MOSKVA - Moskovský mestský súd dnes dvom členkám ruskej punkovej skupiny Pussy Riot znížil dvojročný trest väzenia za výtržníctvo na jeden rok a 11 mesiacov. Okrem toho ich zbavil viny za podnecovanie k náboženskej nenávisti.

slovakia

left justify in out

Na rovnakú dĺžku dnes súd znížil aj podmienečný trest tretej členky skupiny Jekateriny Samucevičovej, ktorá počas súdneho procesu zmenila advokáta a ten dosiahol, že sa vyhla väzeniu.
     

Samucevičová, ktorá sa na rozdiel od svojich spoluobvinených na dnešnom pojednávaní osobne zúčastnila, kritizovala bývalých advokátov, že svoje kroky nekoordinovali so svojimi mandantkami, a vzniesla námietky proti porušovaniu ich práva na obhajobu. 
     

Podľa nej sa tím advokátov venoval viac "provokáciám než právnej pomoci". Dodala pritom, že ani jedna z punkeriek advokátov nepoverila, aby voči predsedajúcej sudkyni vystupovali agresívne.  
     

Marija Aľochinová a Nadežda Tolokonnikovová strávili vo väzení takmer dva roky za 90 sekúnd trvajúcu punkovú modlitbu v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa, ktorou chceli protestovať proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho vzťahu s vedením pravoslávnej cirkvi. 
     

Na slobodu sa dostali vlani v decembri - tri mesiace pred absolvovaním celého súdom vyneseného trestu, a to na základe amnestie vyhlásenej pri príležitosti 20. výročia prijatia ústavy Ruskej federácie. 
     

V decembri Najvyšší súd Ruskej federácie nariadil revíziu ich kauzy, ktorú zdôvodnil podozrením, že súdy nižšieho stupňa zrejme prehliadli viacero poľahčujúcich okolností a neposkytli presvedčivé dôkazy o tej časti rozsudku, v ktorej sa hovorí, že konanie mladých žien bolo motivované "nenávisťou k určitej sociálnej skupine". 
     

Obhajoba mladých žien pripustila odvolanie proti dnešnému verdiktu, keďže sa domnieva, že rozsudok by mal byť zrušený úplne, "keďže skutok sa nestal". Advokát Dmitrij Dinze upozornil na to, že náboženská príslušnosť nie je totožná s príslušnosťou k sociálnej skupine, kam sa zaraďujú napríklad deti, dôchodcovia či telesne postihnutí. Dodal, že podobná sociálna skupina v právnom poriadku neexistuje.
     

Agentúra Interfax informovala, že prokuratúra na dnešnom pojednávaní žiadala nemeniť vynesený rozsudok nad členkami Pussy Riot.
     

Mnohí pozorovatelia na Západe kritizovali tvrdosť trestu vyneseného súdmi nad Aľochinovou a Tolokonnikovou a vyslovili podozrenie, že ide o súčasť snáh vedenia krajiny o potlačenie disentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies