Súd v Pakistane uznal Kalašov za samostatnú etnickú a náboženskú skupinu

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 16:51 • 2 min
Súd v Pakistane uznal Kalašov za samostatnú etnickú a náboženskú skupinu

ISLAMABAD - Približne 4000 príslušníkov Kalašov žijúcich v Pakistane uspelo na tamojšom súde, ktorý ich v utorok uznal za samostatnú etnickú skupinu a náboženskú komunitu.

slovakia

left justify in out

Kalašovia, žijúci prevažne v horských oblastiach na severe krajiny v provincii Chajbar Paštúnchvá, sú všeobecne považovaní za potomkov vojakov Alexandra Veľkého, kráľa starovekej Macedónie.

 

Súd nariadil úradom, aby ku Kalašom v rámci prebiehajúceho sčítania ľudu pristupovali osobitne. Kalašovia si zachovávajú kultúrne a náboženské zvyky odlišné od miestnych moslimov.

 

Sčítanie je prvé v Pakistane za takmer 20 rokov. Dosiaľ sa samostatne vykonávala demografická štatistika iba medzi príslušníkmi moslimského, hinduistického a kresťanského vierovyznania.

 

Ostatné minority však takéto privilégium dosiaľ nemajú, tvrdia aktivisti v severozápadných oblastiach Pakistanu, ktorí preto zorganizovali petíciu za ich uznanie súdom ako samostatnú entitu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies