Súd v Austrálii zakázal pravičiarom spomínať na nepokoje spred desiatich rokov

NETKY.SK • 11 December 2015, 07:05 • 2 min
Súd v Austrálii zakázal pravičiarom spomínať na nepokoje spred desiatich rokov

SYDNEY - Najvyšší súd austrálskeho štátu Nový Južný Wales zakázal dnes krajne pravicovej Strane slobody usporiadať v sobotu spomienkové zhromaždenie pri príležitosti desiateho výročia rasových nepokojov, ktoré vypukli na predmestí Cronulla v južnej časti Sydney.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na austrálske médiá. K nepokojom došlo 11. decembra 2005, keď tisíce belošských surfistov mávajúcich austrálskymi zástavami, zaútočili na mladých ľudí tmavšej farby pleti, ktorých obvinili z agresívneho správania na miestnych verejných plážach.


Po incidente nasledovalo niekoľko dní protiútokov, keď kolóny áut zvážali zo západných predmestí Sydney do Cronully mladých mužov libanonského pôvodu, ktorí sa za útok surfistov prichádzali pomstiť.


Polícia požiadala súd, aby zhromaždenie zakázal, pretože sa obáva nových výtržností samozvaných "vlastencov", ktorí uposlúchnu výzvu Strany slobody a do Cronully prídu v sobotu vo veľkom počte.


"Som presvedčený, že to bola významná chvíľa, keď Austrálčania povstali," povedal o výtržnostiach spred desiatich rokov Nick Folkes, šéf strany, ktorú pomáhal zakladať holandský islamofóbny politik Geert Wilders.


Folkes zároveň svojich priaznivcov ubezpečil, že zhromaždenie sa uskutoční aj napriek súdnemu zákazu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies