Súd s Pistoriusom: Obžaloba ukázala súdu fotografie zakrvaveného Pistoriusa

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 17:37 • 2 min
Súd s Pistoriusom: Obžaloba ukázala súdu fotografie zakrvaveného Pistoriusa

PRETORIA - Fotografie zakrvavenej juhoafrickej paralympijskej hviezdy Oscara Pistoriusa boli hlavným dôkazovým materiálom počas ďalšieho dňa ostrosledovaného súdneho procesu. Obžaloba ukázala súdu fotografie 27-ročného Pistoriusa, ktoré urobila polícia v jeho dome krátko po tom, ako zastrelil svoju priateľku Reevu Steenkampovú.

slovakia

left justify in out

Na fotkách stojí šesťnásobný paralympijský víťaz nahý od pása nahor, oblečený iba v športových trenírkach. Tie mal kompletne zakrvavené, stopy krvi boli vidieť aj na protézach, ktoré nosí na oboch nohách po dvojnásobnej amputácii z detských čias.

Policajný komisár Giliam van Rensburg uviedol, že Pistorius bol priamo po incidente "rozrušený a emociálne nestabilný". Muži zákona podľa jeho slov dorazili na miesto činu 30 až 40 minút po streľbe. "Okamžite som mu oznámil, že je hlavným podozrivým. Prečítali sme mu jeho práva, ale nezatkli sme ho. Vedel, že nesmie opustiť miesto činu," uviedol van Rensburg.

Obhajoba vyhlásila, že Pistorius po streľbe na toalete na poschodí premiestnil Steenkampovú do kuchyne na prízemí, kde sa ju snažil oživiť. Práve z tejto činnosti majú pochádzať stopy po krvi na jeho tele a oblečení.

Pistoriusov advokát Barry Roux zároveň tvrdo kritizoval postup polície pri vyšetrovaní. Rouxovi sa nepáčili najmä postupy bývalého člena vyšetrovateľského tímu Hiltona Bothu, ktorého medzičasom z prípadu stiahli a policista krátko po tom odišiel do dôchodku.

Botha vlani počas predbežného vypočúvania priznal, že pri obhliadke miesta činu nemal nasadené plastické rukavice. Obhajoba tvrdí, že polícia nedôslednou prácou poškodila viaceré kľúčové dôkazy. Van Rensburg priznal, že videl jedného z vyšetrovateľov, ako zdvihol 9mm zbraň, z ktorej Pistorius strieľal, a bez nasadených rukavíc z nej vybral zásobník.

"Kričal som naňho, že či si je vedomý, čo robí. Bol som veľmi nahnevaný," priznal neprofesionalitu svojich kolegov van Rensburg.

Pistorius je obvinený z vraždy svojej priateľky na Valentínsky deň minulý rok. Pistorius usmrtil Steenkampovú tromi výstrelmi v čase, keď bola zamknutá na toalete. Dvadsaťsedemročný atlét tvrdí, že strieľal v domnienke, že sa v dome nachádza zlodej.
      




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies