Dráma na Kanárskych ostrovoch! Ľudia mali iba hodinu na to, aby opustili svoje domovy!

NETKY.SK • 23 September 2021, 06:29 • 2 min
Dráma na Kanárskych ostrovoch! Ľudia mali iba hodinu na to, aby opustili svoje domovy!

TODOQUE - Láva, ktorá sa na dedinu valila v niektorých miestach, dosahovala výšku 12 metrov.

slovakia

left justify in out

Celkový počet evakuovaných osôb na kanárskom ostrove La Palma patriacom Španielsku stúpol na viac ako 6 800. Úrady museli v utorok večer dostať do bezpečia približne tisícku obyvateľov dediny Todoque, do ktorej začala prúdiť láva z prebudenej sopky Cumbre Vieja. Tá na niektorých miestach dosahovala výšku až 12 metrov.

 

img


Erupcia vulkánu sa začala v nedeľu a láva odvtedy smeruje k moru. Ostrovania sa pokúšali zachrániť, čo sa dalo predtým, než žeravá láva pohltila ich domovy. Viacerí mali na evakuáciu a zbalenie najnutnejších vecí iba hodinu. „Celý svoj život som natlačil do dodávky,“ vraví obyvateľ Todoque Javier López.

 

Súvisiaci článok: VIDEO: Seizmická aktivita v okolí sopky na Kanárskych ostrovoch pokračuje


Hasiči sa tiež pokúšajú zachrániť čo najviac domov a pracujú aj v noci, aby kopali priekopy na presmerovanie toku lávy. Napriek tomu bolo dosiaľ zničených asi 320 budov, zväčša vidieckych domov. Láva momentálne pokrýva plochu 154 hektárov, pričom spustošila banánové plantáže, vinice a polia s ďalšími plodinami.

 

img

Podľa Vulkanologického inštitútu Kanárskych ostrovov by erupcia sopky a jej následky mohla trvať až 84 dní. Pri stanovení tejto prognózy vychádzal z dĺžky predchádzajúcich erupcií na Kanárskych ostrovoch.

Život vo zvyšných častiach ostrova La Palma, ktorý je zhruba 35 kilometrov dlhý a v najširšom mieste asi 20 kilometrov široký, do značnej miery nebol ovplyvnený sopečnými erupciami. Letecká doprava funguje normálne a na ostrov napriek vyčíňaniu vulkánu naďalej prichádzajú turisti.


Prečítajte si tiež: Kanárskym ostrovom hrozí výbuch sopky!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies