Súd oslobodil podpredsedníčku BSK Gabriellu N. obžalovanú z ublíženia na zdraví

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 16:19 • 2 min
Súd oslobodil podpredsedníčku BSK Gabriellu N. obžalovanú z ublíženia na zdraví

BRATISLAVA - Okresný súd Bratislava II dnes v plnom rozsahu oslobodil Gabriellu N. spod obžaloby z prečinu ublíženia na zdraví.

slovakia

left justify in out

Podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja za SMK nenesie zodpovednosť za ťažkú ujmu na zdraví, ktorú utrpel mladý motocyklista pri dopravnej nehode v júni 2010, ktorej bola účastníkom.
     

Prvostupňový súd pritom zmenil názor na vinu regionálnej političky. Sudca Roman Farkaš jej najprv trestným rozkazom vymeral trest 15 mesiacov s podmienečným odkladom na 18 mesiacov. Obžalovaná proti nemu podala odpor, a tak sudca nariadil pojednávanie.
     

„Súd, čo sa nestáva často, sa v plnom rozsahu stotožňuje so záverečným prednesom obhajoby,“ uviedol dnes Farkaš pri odôvodnení rozsudku, voči ktorému sa prokurátor na mieste odvolal. Verdikt tak nie je právoplatný a bude sa ním zaoberať Krajský súd v Bratislave. Prokurátor pre médiá na oslobodenie obžalovanej nereagoval.
     

Kľúčovou sa počas dokazovania pred súdom ukázal názor znalca. Gabriella N. sa na ceste z Bratislavy do Rovinky otáčala, pričom do nej narazil v protismere niekoľko áut predbiehajúci motocyklista. Znalecký posudok ukázal, že mladík šiel rýchlosťou 112 kilometrov za hodinu v mieste, kde bola povolená deväťdesiatka. Rýchlu jazdu potvrdila aj svedkyňa nehody.
     

„Musím konštatovať, že poškodený si vinu spôsobil sám, charakterom jazdy, neprimeranou rýchlosťou, oneskorenou reakciou,“ uviedol v záverečnej reči obhajca Peter Filip. Poukázal na to, že auto idúce pred motorkou úhybný manéver okolo otáčajúceho sa auta obžalovanej zvládlo. 
     

Ak by šiel motorkár podľa predpisov, dokázal by pred prekážkou pri obidvoch variantoch priebehu dopravnej nehody zabrzdiť, skonštatoval znalec. „Pre súd je táto skutočnosť smerodajnou okolnosťou. Za tejto dôkaznej situácie neostáva nič iné len obžalovanú spod obžaloby v plnom rozsahu oslobodiť,“ vyhlásil sudca.
     

Samotná obžalovaná sa k rozsudku nevyjadrila. Uviedla len, že dopravnú nehodu s jej následkami ľutuje. Pri čelnom náraze do jej auta sa motocyklista vážne zranil. Mal pomliaždený mozog a pľúca, viacero ťažkých zlomenín a zranené oko. Liečil sa jeden rok.
     

Podľa znalca z odboru zdravotníctva šlo o veľmi vážny, aj keď priamo život neohrozujúci stav, ktorý naplnil znaky ťažkého ublíženia na zdraví. Poškodený sa dnes na súd nedostavil. S nárokom na odškodnenie ho sudca odkázal na občiansko-súdne konanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies