Súd oslobodil bývalého bankára zo švajčiarskej banky UBS v kauze daní

NETKY.SK • 4 November 2014, 08:40 • 2 min
Súd oslobodil bývalého bankára zo švajčiarskej banky UBS v kauze daní

FORT LAUDERDALE - Súdna porota na Floride zbavila v noci nadnes bývalého vedúceho pracovníka švajčiarskej banky UBS obvinenia, že pomáhal bohatým Američanom ukryť miliardy dolárov pred americkou daňovou správou (IRS) na tajných kontách.

slovakia

left justify in out

Porota zvažovala rozsudok iba 75 minút, kým dnes dospela k rozsudku - nevinný - v prípade Raoula Weila (54). Ak by bol uznaný vinným hrozilo mu až päť rokov väzenia a pokuta vo výške 250.000 dolárov, ak by bol odsúdený za sprisahanie s cieľom podviesť americkú vládu, informovala tlačová agentúra AP.
      

Niekoľko bývalých bankárov UBS pred súdom svedčilo, že Weil bol zapojený do ukrytia 20 miliárd dolárov amerických daňových poplatníkov pred IRS. Weil sám pod prísahou nevypovedal a jeho obhajoba pripísala všetky obvinenia na vrub nižšie postaveným pracovníkom banky s tým, že konali bez Weilovho vedomia.
      

Weil je najvyššie postavený švajčiarsky bankár, ktorého trestne stíhali v USA v rámci snahy zamedziť daňovým únikom ukladaním financií v daňových rajoch v zahraničí. Jeho oslobodenie po trojtýždňovom procese je porážkou pre americký rezort spravodlivosti, ktorý strávil šesť rokov prípravami na jeho trestné stíhanie a iba vlani dosiahol jeho vydanie do USA z Talianska.
      

Právni experti konštatovali, že  vláda predložila množstvo dôkazov o tom,, že bankári UBS oklamali americkú daňovú správu,   a to vrátane tých, ktorí výmenou za nižší trest svedčili proti Weilovi. Obžaloba však nedokázala, že sa Weil na tom podieľal.
      

V budúcnosti bude musieť americká vláda v prípadoch veľkých daňových podvodov predložiť viac ako iba svedectvo bývalých údajných spolupáchateľov, citovala agentúra Reuters bývalého federálneho prokurátora Davida Weinsteina, ktorý teraz pôsobí v súkromnom sektore v Miami. Weila zatkli v októbri 2013, keď s rodinou dovolenkoval v luxusnom hoteli v severotalianskej Bologni. Pred súdom vyhlásil, že je nevinný. Niekoľko jeho bývalých kolegov bankárov spolupracovalo s americkými orgánmi výmenou za nižšie tresty. V záverečnom slove obhajoba vyhlásila, že obžaloba založila prípad na svedectve bývalých zamestnancov UBS, ktorí sú viac vinní ako Weil. 
      

Weilov rozsudok je druhý prehraný proces pre americké ministerstvo spravodlivosti v prípade daňových únikov za niekoľko dní. V piatok federálny súd v Los Angels zbavil obvinenia bývalého viceprezidenta miestnej pobočky izraelskej banky Mizrahi Tefahot Bank, že pomáhal americkým klientom uliať peniaze do cudziny.
      

Banka UBS v roku 2009 priznala, že pomáhala americkým klientom ukryť peniaze a zaplatila za to pokutu vo výške 780 miliónov dolárov. UBS vyšetrujú aj vo Francúzsku a Nemecku tiež z dôvodu, či pomáhala jednotlivcom z týchto krajín vyhnúť sa plateniu daní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies