Súd nariadil prepustenie Slováka Jozefa Roháča

NETKY.SK • 27 Október 2010, 07:14 • 2 min
Súd nariadil prepustenie Slováka Jozefa Roháča

Súd nariadil prepustenie Slováka Jozefa Roháča

slovakia

left justify in out

img

Súd hlavného mesta v Budapešti dnes nariadil prepustenie Jozefa Roháča z vyšetrovacej väzby po tom, čo ho oslobodil na prvom stupni spod obžaloby v prípade pokusu o úkladnú vraždu.
      Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI ho síce súd odsúdil na dva roky väzenia za zneužitie výbušnín, tie si však už odsedel vo vyšetrovacej väzbe. Súd súčasne rozhodol aj o vyhostení tohto občana Slovenskej republiky na tri roky z Maďarska.
      Súd neuznal predložené dôkazy za dostatočné, pretože na základe nich bolo možné vytvoriť iba "koncepcie", ale nie konštatovať, že snahou muža bolo vraždiť. Jeden z najdôležitejších dôkazov - Roháčove odtlačky prstov, ktoré našli na výbušnine - stačili iba na dokázanie trestného činu zneužitia výbušniny.
      Súd tiež konštatoval viaceré závažné procesné chyby vyšetrujúcich orgánov, napríklad chýbali fotografie z miesta činu a niektoré dôkazové predmety zmizli. Senát napokon vyniesol rozsudok na základe expertízy, výpovede svedkov a iné dokumenty.
      Prokurátor aj obhajca sa proti rozsudku odvolali.
      Muž, ktorého zadržala česká polícia v októbri 2008 a vo februári 2009 ho vydala maďarským orgánom činným v trestnom konaní, sa mal v júni v roku 1997 snažiť zavraždiť podnikateľa Zoltána Seresa. Na jeho auto mal namontovať diaľkovo ovládanú výbušninu, ktorá však z vozidla spadla a atentát bol zmarený. Prokuratúra hlavného mesta vzniesla voči nemu obvinenie z pokusu o úkladnú vraždu a zo zneužitia výbušniny.
      Roháča zadržala česká polícia viac-menej náhodou v Prahe pri cestnej kontrole. O vydaní Roháča do Maďarska na základe európskeho zatykača rozhodol Mestský súd v Prahe. Maďarské médiá vtedy konštatovali, že aktivity tohto Slováka v Maďarsku sa spájajú aj s ďalšími explóziami 90. rokov. Medzi nimi aj s atentátom 2. júla 1998 v centre Budapešti na ulici Aranykéz, kde zahynuli štyri osoby a 25 bolo zranených.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies