Súd nariadil islamistovi zaplatiť 2,7 milióna eur za zničenie pamiatok v Mali

NETKY.SK • 17 August 2017, 14:29 • 2 min
Súd nariadil islamistovi zaplatiť  2,7 milióna eur za zničenie pamiatok v Mali

HAAG - Medzinárodný trestný súd (ICC) vo štvrtok rozhodol, že islamista z Mali, ktorý zničil spolu s ďalšími extrémistami pamiatky svetového dedičstva UNESCO v meste Timbuktu, musí zaplatiť 2,7 milióna eur ako odškodné.

slovakia

left justify in out

Súd so sídlom v holandskom Haagu uznal Ahmada al-Fakího al-Mahdího vinným zo zničenia deviatich mauzóleí a dvier mešity v roku 2012, čím spôsobil ekonomické straty a morálnu ujmu obetiam, predovšetkým obyvateľom Timbuktu, ktorí sú závislí od turizmu.

 

Na predchádzajúcom pojednávaní sa al-Mahdí k činom priznal a vyjadril ľútosť nad svojou vedúcou rolou, ktorú zohral pri deštrukcii pamiatok. Moslimov na celom svete vyzval, aby nekonali tak ako on.

Al-Mahdí bol členom extrémistickej skupiny Ansár ad-Dín napojenej na al-Káidu, ktorá v tom čase ovládala sever Mali. Militantov odtiaľ takmer po roku vyhnali francúzski vojaci, ktorí al-Mahdího zatkli v roku 2014 v susednom Nigeri. Zničené pamiatky pochádzali z 15. a 16. storočia, keď bolo Timbuktu považované za centrum islamského učenia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies