Štvrtina studní na západe Slovenska má nevyhovujúcu vodu

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 16:04 • 2 min
Štvrtina studní na západe Slovenska má nevyhovujúcu vodu

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva SR spolu s jeho bratislavskou pobočkou kontrolovali 556 vzoriek zo studní prevažne v Bratislavskom, ale aj v Trnavskom kraji, pričom zistili, že štvrtina z nich má nevyhovujúcu vodu.

slovakia

left justify in out

Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poslala Lenka Dolinajová zo spoločnosti Botticelli, hygienici vo vzorkách vody skúmali množstvo dusičnanov a dusitanov, pričom zvýšený výskyt týchto látok môže spôsobiť zdravotné problémy. Majitelia studní, ktorí odovzdali vzorku vody, môžu nájsť výsledky na internetovej stránke www.uvzsr.sk.

 

Testy ukázali, že 157 vzoriek, teda štvrtina, obsahuje viac dusičnanov ako povoľuje norma. Znamená to, že táto voda nie je vôbec vhodná na pitie. Povolená hranica dusičnanov na jeden liter je 50 miligramov, pričom 31 z nich prekročilo túto hodnotu viac ako dvojnásobne, 14 dokonca viac ako trojnásobne. Našli sa aj také studne, ktoré mali 300 či 500 miligramov na liter. Vzorky s kritickými hodnotami pochádzali napríklad z obcí Sekule, Budmerice, Hubice, Jablonové, Rohov, Lozorno a z mnohých ďalších. Problémovú vodu však mali aj studne vo väčších mestách ako je Pezinok, Senec či Sereď a dokonca aj v niektorých častiach Bratislavy. 

 

Najčastejšími zdrojmi dusičnanov sú septiky, žumpy, skládky odpadov či pastviny, preto by sa studne mali umiestňovať ďaleko od nich. Dusičnany sú pre človeka veľmi nebezpečné a pri dlhodobom požívaní môžu spôsobiť rozvoj nádorových ochorení. Obzvlášť citlivé sú deti a dojčatá do troch mesiacov. V ich prípade môže dôjsť až k úmrtiu. 

 

Majitelia studní s nevyhovujúcimi výsledkami vody majú možnosť napojiť sa na verejný vodovod v prípade, ak ho obec má. Zásobovanie z neho sa považuje za najbezpečnejšie, keďže voda prechádza opakovanou kontrolou, čím sa dokážu prípadné problémy odhaliť veľmi skoro. "Odporúčame identifikovať a odstrániť možné zdroje znečistenia v blízkosti studne, ako sú hnojiská, chovy domácich zvierat, netesné žumpy a kanalizácia, nadmerné používanie hnojív a postrekov, a následne laboratórny rozbor vody zopakovať,“ uviedla Eva Kaňková z odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR. 

 

Čistenie studní je nevyhnutné zakončiť dezinfekciou vody. Najčastejšie sa na ňu používajú chlórové prípravky a treba k nej pristupovať zodpovedne. Dezinfekcia chlórovými prostriedkami odstráni z vody mikrobiologické a biologické znečistenie. Pri čistení studní je taktiež potrebné odčerpať celý objem vody a mechanicky vyčistiť vnútorné steny. Zároveň je najvhodnejšie dno pokryť 30 až 50-centimetrovou vrstvou štrku alebo piesku. Pokiaľ je v studni voda vhodná na pitie, je dobré ju napríklad po veľkých dažďoch, na jar po topení snehu či pri technických zásahoch v studni vydezinfikovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies