ROZHOVOR: Vo Vrbovciach protestovali proti zatvoreniu hraničného priechodu s Českom

NETKY.SK • 6 Júl 2021, 09:07 • 2 min
ROZHOVOR: Vo Vrbovciach protestovali proti zatvoreniu hraničného priechodu s Českom

VRBOVCE - V pondelok 5. júla sa na česko-slovenskom hraničnom priechode vo Vrbovciach v okrese Myjava protestovalo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Miestnym obyvateľom, či iným občanom Slovenska z okolia sa nepáčilo, že slovenská polícia sa rozhodla uzavrieť hraničný priechod, ktorý spája Vrbovce s českou obcou Velká nad Veličkou. Vo svojom profile na sociálnej sieti o tom informoval web nazahori.sk.

 



Polícia zatvorila od pondelka 5. júla viacero menších hraničných priechodov. Na tých ostatných priechodoch polícia kontroluje väčšinu cestujúcich prichádzajúcich na Slovensko. Miestnym obyvateľom vadí, že uzavreli práve ich najbližší hraničný priechod. „Niekto v Bratislave možno tento hraničný priechod považuje za bezvýznamný, ale pre nás v regióne je tento priechod naozaj významný,“ povedal pre web nazahori.sk starosta obce Vrbovce Dušan Eliáš.

 

img


Na proteste sa zúčastnilo približne 300 ľudí, bol pokojný a bez incidentov. Zúčastnili sa aj rodiny s deťmi. Na fotografii je dievčatko zo Slovenska s transparentom, ktoré prišlo s rodinou, pretože hrá hádzanú vo Veľkej nad Veličkou. Na názor sme sa pýtali ja jej mamy, ktorá sa vyjadrila, že cíti hnev, smútok aj bezradnosť. "Jediné o čo nám ide je, aby sme za kamarátmi, známymi a na tréningy nemuseli chodiť xy kilometrovou obkľukou, len preto, že náš hraničný priechod nie je dôležitý," vyjadrila Dominika.

 

"Chápem nutnosť kontrolovať hranice, uvedomujem si nezodpovednosť niektorých ľudí, a aby sa znova na jeseň nemuselo u nás všetko zatvárať, kroky treba spravit určite vopred, ale treba ich robiť uvážene," povedala Dominika. Podľa jej názoru, ak sa  vláda rozhodla robiť kroky proti nezaočkovaným osobám, "je to ich rozhodnutie, ale obmedzovať všetkých ľudí, alebo respektíve aj ľudí, ktorí sa riadia všetkým, čo je treba a prispôsobujú sa stále novým nariadeniam, je už príliš".

 

Dominika s rodinou je už zaočkovaná. Žije v Myjave a zavretý priechod je pre nich dôležitý. "Ja a moja rodina sa prispôsobujeme bez zbytočných rečí, je proste taká doba, sme zaočkovaní, chodíme sa pravidelne testovat, a ja osobne dávam testovať aj deti (3 a 7 rokov ), len nech môžem s čistým svedomím chodiť cez hranice, do práce, vodiť deti do školy a na krúžky, a zrazu znova stop," vysvetlila.

 

"Vláda nemá ževraj kapacitu a peniaze na to, aby strážili všetky hranice. A my ľudia máme mať peniaze na benzín, na naftu, aby sme do práce alebo na krúžky chodili obchádzkou? V prvej vlne boli na hraniciach, konkrétne tam, kadiaľ chodíme my (Vrbovce - Veľká n. V.) nonstop vojaci, mali tam stany, a kontrolovali kam ideme a kedy prídeme. Teraz už to tak nejde? Kde sú tí vojaci, veď ich platíme z daní, Ja som slušný občan, všetko platím a plním tak, ako mám! Napriek tomu, že sa mi niektoré veci zdajú byť nezmyselné, prispôsobím sa,  ale toto s hranicami je už nehorázne. Cítim zlosť, smútok a bezradnosť," dodala sklamaná Dominika.

 

Podľa jej slov by rodičia mali svoje deti viesť k slušnosti. Čo dokázala i pokojnou účasťou na proteste vo Vrbovciach. "A opäť som hrdá, že namiesto poobednej rozprávky sme išli vyjadriť svoj názor," dodala.

 

img

 

Protestujúci, ktorí pracujú v Česku len pár kilometrov za hranicou alebo majú deti, ktoré navštevujú školy za hranicami, musia teraz urobiť obchádzku cez hraničný priechod Holíč – Hodonín, ktorá je dlhá viac ako 80 kilometrov. Na dennej báze musia túto trasu absolvovať dvakrát. Tamojší obyvatelia preto žiadajú, aby bol hraničný priechod opätovne otvorený. 

 

Polícia Slovenskej republiky upozorila vodičov na uzatvorené hraničné priechody Bobrov, Novoť, Suchá Hora a Čadca – Milošová v Žilinskom kraji. Taktiež bude pokračovať vo vykonávaní kontrol na ďalších hraničných priechodoch.



 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona