Studne v okolí rieky Slaná sú bezpečné

NETKY.SK • 4 August 2022, 15:45 • 2 min
Studne v okolí rieky Slaná sú bezpečné

BRATISLAVA – Zástupcovia organizácií ministerstva životného prostredia (MŽP) sa na včerajšom medzirezortnom krízovom štábe zhodli na stálej potrebe monitorovania podzemných vôd v okolí toku rieky Slaná a na výbere efektívneho technologického riešenia zastavenia vytekania znečistenej vody z bane.

slovakia

left justify in out

O ňom sa rozhodne už budúci týždeň. Zástupcovia MŽP, Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra, Výskumného ústavu vodného hospodárstva, Vodohospodárskej výstavby aj Slovenského vodohospodárskeho podniku sa zhodli na zriadení expertnej skupiny, ktorá na základe svojej odbornosti a analýz odobratých vôd a ich prúdenia posúdi hydrologické monitoringy banských diel.

 

img

 

Štátny geologický ústav Dionýza Štúra zmonitoruje aj sedimenty a spoločne so Slovenským vodohospodárskym podnikom budú monitorovať zloženie vody vytekajúcej do rieky.
      

Podľa odberov, ktoré vykonal 26. júla 2022 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rožňave, sa nebezpečné látky v studniach nenachádzajú. Pracovníci odobrali vzorky vôd z 20 studní v okolí rieky Slaná a ani v jednej vzorke nebolo zistené prekročenie najvyšších medzných hodnôt pre arzén, nikel a sírany.

 

img

 

V dvoch  vzorkách boli prekročené hodnoty mangánu. V tomto prípade ide s najväčšou pravdepodobnosťou o vplyv geologického podložia, pretože zvýšené hodnoty mangánu sú tu evidované dlhodobo. V 5-tich vzorkách boli prekročené hodnoty železa. Koncentrácie železa sú však v hodnotách, ktoré sú z odborného hľadiska zdravotne nevýznamné.

 

Možno vás zaujme: Problematiku rieky Slaná bude riešiť medzirezortný krízový štáb



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies