V Poľsku sa narodili zvláštne dvojičky, jedno bolo biele a druhé čierne

NETKY.SK • 7 November 2019, 14:55 • 2 min
V Poľsku sa narodili zvláštne dvojičky, jedno bolo biele a druhé čierne

Pozornosť poľských médií upútal neobvyklý úkaz z pôrodnice v Lodži, kde prišli na svet dvojčatá rozdielnej farby kože.

slovakia

left justify in out

"Malá Joanna má bielu pleť, jej brat Jason je černoch," napísal spravodajský server Onet. Čosi takéhoto podľa expertov vraj môže udiviť len ​​neznalých laikov, z hľadiska genetiky "je to jednoducho možné".

 

Za netypickým párom z Lodže sa totiž skrýva genetický úkaz, zvaný albinizmus. Obaja rodičia, Diana a Franck, sú ako rodáci z Kamerunu černosi. Ale narodenia bielej dcérky pre nich nebolo prekvapením, pretože v matkinej rodine sa albíni vyskytujú celkom často, svetlú farbu kože má aj jej strýko a dvaja bratia.

 

Onet pripomenul, že albinizmus sa môže u dieťaťa prejaviť, ak sa jeho gén vyskytuje u oboch rodičov, u ktorých sa ale nemusia prejaviť.

 

img

 

Joanna a Jason sú dvojvaječné dvojčatá. Rozdielna farba pleti sa u takých súrodencov vyskytuje veľmi zriedkavo, ale nie je vede neznáma. Z hľadiska genetiky je to jednoducho možné, tvrdí doktor Janusz Lasota, konzultant lodžskej pôrodnice.

 

Vo svete pripadá na 17.000 osôb jeden albín, ale na čiernom kontinente, kde ich percento stále vzrastá, jeden albín pripadá na 5000 Afričanov. Kvôli farbe pleti ale často čelia diskriminácii a prenasledovaniu. Podľa správy OSN zomiera v Afrike 98 percent albínov pred štyridsiatkou, z toho 80 percent na rakovinu kože.

 

V niektorých oblastiach subsaharskej Afriky sú dokonca považovaní za nositeľa nešťastie, inde sa verí poverám, že sú vybavení kúzelnou mocou a že niektoré časti ich tela môžu zabezpečiť šťastie a úspech. To už viedlo k prípadom mrzačenie aj vrážd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies