V Banskej Štiavnici obnovili Polturu, generácia Alfa sa ide za ňou zblázniť

NETKY.SK • 21 August 2020, 18:22 • 2 min
V Banskej Štiavnici obnovili Polturu, generácia Alfa sa ide za ňou zblázniť

V stredoslovenskom meste UNESCO dvaja nadšenci obnovili historické platidlo Poltura. Turisti si ju môžu kúpiť na pamiatku, ale aj ňou platiť vo vybraných podnikoch.

slovakia

left justify in out

Na jednej strane je nápis SelmeczbányaSchemnitz – historické názvy Banskej Štiavnice v maďarčine a nemčine. Druhá strana mince ponúka latinský názov Schemnitium. Zobrazený je aj morový stĺp či kostol sv. Kataríny a morový stĺp.

img

Netrpezlivá mládež

Jozef Majer, ktorý je jedným z tvorcov projektu obnovenia historického platidla, vysvetľuje, že záujem o mincu je naprieč všetkým generáciám a najmä medzi turistami. „Mladšia generácia ľudí sa ich na to pýtala ešte predtým, ako sme samotný projekt spustili,“ doplnil s tým, že o Polture informujú na aj na sociálnych sieťach.

 

Zvedavci

K obnovenému historickému platidlu sa niektorí ľudia dostanú aj zo zvedavosti. „Aspoň zatiaľ je ten záujem taký, že tí turisti si to kúpia, viac-menej na pamiatku,“ povedal s tým, že sa platidlom je možné reálne platiť a zapojené sú zatiaľ štyri firmy. „Mincu si kúpili už zo zvedavosti, či to naozaj funguje, išli do podniku a mincou platili,“ doplnil s úsmevom s dôvetkom, že kurz k euru je 1:1 a zatiaľ jedinou mincou je 10-polturová.

 

img

 

Libertas

Majer dodal, že keď sa pôvodnými Polturami platilo, tak medzi baníkmi boli revolučné nálady. „Práve 10-poltura bola označovaná ako Libertas, teda za slobodu tých baníkov,“ prezradil dôvod, prečo sa spolu s Milanom Maďarom rozhodli obnoviť práve túto hodnotu. Dôvod však bol aj praktický, nech turisti nemusia chodiť s mešcom plným mincí.

 

 

Ročná príprava

Obnoviť historické platidlo nebolo jednoduché. „Bolo za tým veľa práce. Trvalo nám to v podstate rok, kým sme to vedeli spustiť,“ prezradil a dodal, že na to nečerpali žiadnu dotáciu. Rozhodli sa nielen tradíciu zo 17 a 18. storočia obnoviť, ale pristúpili k tomu aj so snahou ponúknuť turistom odkazy a príbehy. Platidlo bolo na území mesta používané do roku 1703.

 

img

 

Ďalšie príbehy

Polturu je možné zakúpiť v informačnom centre a v obehu je aktuálne 3-tisíc mincí. „Polturu ako takú budeme postupne obmieňať. My aj projektom ako takým chceme návštevníkom ponúknuť aj históriu, ktorá nie je na prvý pohľad známa. Tou mincou si budeme pripomínať nejaké historické udalosti, alebo niečo, čo sa bežne turista nedozvie,“ vysvetlil.

 

 

Možno zlaté

Nie všetky zaujímavosti mesta sú viditeľné na prvý pohľad. „Tých historických udalosti na ktoré by sme chceli poukázať, je viacej,“ prezradil s tým, že limitované série možno budú zo zlata a ich hodnota bude prirodzene vyššia. Maximálne sto kusov tak zobrazí napríklad známu Kalváriu. „Platiť bude možné aj limitovanou edíciou,“ doplnil Jozef Majer s tým, že ich bude maximálne sto kusov.

 

img

 

Kremnica

Regionálne štiavnické platidlo vyrazila mincovňa v Kremnici. „Aj historická Poltura bola pred tristo rokmi razená v Kremnickej mincovni,“ prezradil s tým, že minca obsahuje ochranné prvky. Snahou myšlienky vlastného platidla je podporiť aj mikro-ekonomiku v meste UNESCO. Majer by bol veľmi rád, ak by si Polturu osvojili všetky podniky, aby sa tak všetky firmy takto symbolicky zjednotili.

 

 

V súlade so zákonmi

Platbou takýmto platidlom nikto nepácha žiadny priestupok. Keď sa zaplatí v kaviarni, tá vystaví klasický daňový doklad, „kde je DPH, všetko, čo ste kupovali, akurát tam nie je platba v hotovosti, alebo platba kartou, ale platba Polturou“. Menou sa zatiaľ dá platiť v troch podnikoch na tzv. Trotuári a v jednom podniku neďaleko tohto bulváru. Rokuje sa aj s ďalšími záujemcami.

 

Aj v iných slovenských regiónoch sú miestne platidlá. Tak napríklad v Trnave majú Hlinený dukát, ktorým pomáhajú bezdomovcom. A v druhom najväčšom slovenskom meste používajú okrem eur aj Košický dukát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies