Minister Wlachovský v New Yorku: Obdivujem odvahu a neúnavnú angažovanosť všetkých, ktorí bojujú za slobodné, demokratické, nezávislé a bezpečné Bielorusko

NETKY.SK • 22 September 2023, 10:35 • 2 min
Minister Wlachovský v New Yorku: Obdivujem odvahu a neúnavnú angažovanosť všetkých, ktorí bojujú za slobodné, demokratické, nezávislé a bezpečné Bielorusko

Cieľom podujatia bolo poukázať na pretrvávajúce porušovanie ľudských práv režimom Alexandra Lukašenka v Bielorusku a diskutovať o efektívnych nástrojoch medzinárodného spoločenstva voči režimu a na podporu ľudí bojujúcich za slobodu. 

slovakia

left justify in out

 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil 21. septembra 2023 v New Yorku s prejavom na podujatí k ohrozeniu nezávislosti Bieloruska a k medzinárodnej odpovedi.

 

Pretrvávajúce porušovanie ľudských práv

 

Na okraj 78. Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) stretnutie zorganizovali zástupcovia Európskej únie (EÚ), Nemecka a Litvy, osobne sa zúčastnila aj líderka bieloruskej opozície v exile Sviatlana Cichanovská.

 

 

Cieľom podujatia bolo poukázať na pretrvávajúce porušovanie ľudských práv režimom Alexandra Lukašenka v Bielorusku a diskutovať o efektívnych nástrojoch medzinárodného spoločenstva voči režimu a na podporu ľudí bojujúcich za slobodu.

 

Slovensko bude Bielorusko podporovať naďalej



„Nezabúdame na Bielorusko ani uprostred ruskej vojny proti Ukrajine. Vidíme, že sa situácia v oblasti ľudských práv vo vašej krajine ďalej zhoršuje. Lukašenko z čírej vypočítavosti odovzdal Bielorusko Putinovi a je aj jeho komplicom, lenže treba jasne rozlišovať medzi jeho neslobodným režimom a ľudom Bieloruska. Nie sú nám ľahostajné osudy politických väzňov ani Bielorusov túžiacich po lepšom živote v slobode. Slovensko bude preto demokratické sily v Bielorusku podporovať i naďalej,” uviedol minister Miroslav Wlachovský.

 



V rámci vystúpenia na zasadnutí k príprave Samitu budúcnosti, ktorý sa má konať v roku 2024, šéf slovenskej diplomacie vyjadril podporu úsiliu o reformu OSN.

 

 

„Pretože viac než kedykoľvek predtým potrebujeme dobre fungujúci medzinárodný poriadok založený na pravidlách, ktorého jadrom je práve Organizácia Spojených národov. Súčasný systém však zlyháva pri plnení našich priorít vrátane cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Podporujeme preto úsilie o reformu OSN pod vedením generálneho tajomníka,“ vyhlásil minister Wlachovský.

 

 

 

Dodržiavanie princípov Charty OSN

 

Zúčastnil sa tiež na ministerskom stretnutí Skupiny priateľov mediácie, ktorá vyzýva na aktívnejšie využívanie mediácie pri mierovom riešení sporov a predchádzaní konfliktom. Absolvoval tiež zasadnutie na vysokej úrovni Skupiny priateľov zodpovednosti po agresii voči Ukrajine na tému „Dodržiavanie princípov Charty OSN: obnova spravodlivosti na Ukrajine“.

 

Na bilaterálnom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Ománskeho sultanátu Sayyidom Badr bin Hamood Albusaidim popri diskusii o rozvoji spolupráce minister Miroslav Wlachovský podpísal s partnerom bilaterálnu dohodu o zrušení vízovej povinnosti pre držiteľov niektorých druhov pasov.

 

 

Rokovaniam so šéfom tureckej diplomacie, ministrom Hakanom Fidanom, zas dominovala slovensko-turecká ekonomická spolupráca, situácia na Blízkom východe aj hodnotenie globálnych dôsledkov ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine.

 

 

V závere pracovnej návštevy Spojených štátov sa ešte minister M. Wlachovský zúčastní na neformálnom stretnutí ministrov a ministeriek zahraničných vecí spojeneckých krajín tzv. východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré tvoria platformu známu ako Bukureštská deviatka (B9).           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: mzv.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies