Smrteľnú tlačenicu v Soule podľa polície spôsobila nedbanlivosť

NETKY.SK • 16 Január 2023, 08:00 • 2 min
Smrteľnú tlačenicu v Soule podľa polície spôsobila nedbanlivosť

Soul - Juhokórejská polícia oficiálne oznámila, že incident počas osláv Halloweenu spôsobili nedbanlivosť a nedostatočné opatrenia.

slovakia

left justify in out

V tlačenici v centre Soulu vtedy zomrelo takmer 160 ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Vo štvrti Itchewon 29. októbra vtedy zahynulo množstvo mladých ľudí, najmä žien. Podľa odhadov sa v dave zhromaždilo až 100.000 ľudí. Špeciálny vyšetrovací tím mesiace skúmal dôkazy a vypočúval miestnych predstaviteľov. "Organizácie, ktoré sú zo zákona povinné predchádzať katastrofám a reagovať na ne - polícia, okresné úrady a soulské metro - vopred nezaviedli bezpečnostné opatrenia alebo mali nevyhovujúce plány," povedal novinárom šéf tímu Son Je-han. Uviedol tiež, že ani "po prijatí žiadostí o pomoc neboli prijaté primerané opatrenia". Vysoký počet obetí pripísal zlej spolupráci medzi úradmi a zlyhaniu v komunikácii. Vrcholných vládnych predstaviteľov ani predstaviteľov Národnej policajnej agentúry neobviňuje, keďže bolo "ťažké dospieť k záveru, že došlo ku konkrétnemu porušeniu povinností", dodal Son Je-han. V rámci vyšetrovania zadržali doteraz šesť ľudí vrátane bývalého šéfa policajnej stanice v mestskej časti Jongsan a vedúceho tamojšieho okresného úradu. Obaja sú vo väzbe pre obvinenia zo zabitia z nedbanlivosti. V decembri bolo nájdené telo mŕtveho tínedžera, ktorý tlačenicu v Soule prežil. Aj keď zjavne spáchal samovraždu, úrady rozhodli, že by mal byť považovaný za obeť nešťastia, čím oficiálny počet obetí stúpol na 159. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies