BRATISLAVA - Studené polievky sú skvelým zakončením horúcich dní. Sú osviežujúce a lahodné. Dajú sa skladovať v chladničke niekoľko dní. Čím sú studenšie, tým lepšie. Najčastejšie sa pripravujú zo zeleniny, alebo z ovocia.
Studená polievka? Čo je to za výmysel, pomyslí si väčšina ľudí žijúcich v našich zemepisných šírkach. Na Pyrenejskom polostrove, kde teploty v lete dosahujú 35 a viac stupňov Celzia, na túto osviežujúcu pochúťku nedajú dopustiť.
Práve z Andalúzie na juhu Španielska pochádza gazpacho – tradičná studená polievka na paradajkovom základe.
Väčšina studených polievok sa pripravuje zo sezónnych surovín. V našom prípade si môžeme dopriať skoro všetko, vďaka rýchlemu zásobovaniu a supermarketom. V chuti ovocia a zeleniny sa koncentruje to najvhodnejšie, čo leto ponúka – zrelé paradajky, svieže uhorky, voňavé melóny, šťavnaté jahody, sladká paprika, pikantné reďkovky alebo zelené listy rozličných šalátov.
Na dochutenie nepotrebujete veľa korenín. Zase siahnete po čerstvej citrónovej šťave, rôznym druhom olejov, bielom a červenom víne alebo balzamikovom octe. Netreba zabúdať na čerstvé bylinky, ktoré poslúžia ako korenie na dochutenie polievok sú to napr. mäta, bazalka, koriander, pažítka, petržlenová vňať, medovka, kôpor, jarná cibuľka, žerucha, rôzne klíčky, šalvia alebo oregáno.
Na zjemnenie polievky môžete použiť malé množstvo bieleho jogurtu, kyslej alebo sladkej smotany. Tieto nielen jedlo zjemnia, ale aj mierne okyslia a osviežia.
Ich základom je vždy kvalitné rozmixovanie alebo nakrájanie surovín a následné premiešanie. Potom treba nechať polievke chvíľu na vychladenie a prepojenie vône surovín v chladničke.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies