Štrnásť slovenských biskupov odcestuje do Ríma na návštevu Ad limina apostolorum

NETKY.SK • 6 November 2015, 15:42 • 2 min
Štrnásť slovenských biskupov odcestuje do Ríma na návštevu Ad limina apostolorum

BRATISLAVA - V pondelok 9. novembra 2015 sa začne šesťdňová návšteva slovenských biskupov Ad limina apostolorum v Ríme a Vatikáne.

slovakia

left justify in out

Zúčastní sa na nej štrnásť slovenských biskupov, ktorí sú v súčasnosti v službe diecézneho biskupa či arcibiskupa alebo pomocného biskupa, ako i ďalší členovia delegácie.

 

Výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Anton Ziolkovsky dnes na stretnutí s novinármi označil túto návštevu za najvýznamnejšiu udalosť v cirkvi v tomto roku.

 

"Je to vlastne púť k hrobom sv. apoštolov Petra a Pavla. Počas návštevy sa biskupi stretnú po prvý raz so Svätým otcom Františkom a uskutočnia sa stretnutia a rozhovory v jednotlivých dikastériach (úradoch) Svätej stolice. Biskupi budú počas návštevy sláviť sväté omše v štyroch najvýznamnejších bazilikách v Ríme - V Bazilike sv. Petra vo Vatikáne, v Bazilike Santa Maria Maggiore, v Lateránskej bazilike a Bazilike sv. Pavla za hradbami. Biskupi Slovenska navštívia aj Baziliku sv. Klementa v Ríme, kde sa pomodlia pri hrobe sv. Cyrila," priblížil návštevu Ziolkovsky.

 

Ako ďalej informovali Anton Ziolkovsky a hovorca KBS Martin Kramara, príprava návštevy Ad limina apostolorum trvá niekoľko mesiacov. Biskupi približne pol roka pred touto cestou poslali do Ríma správu o stave a fungovaní svojej diecézy, ide o vyše 20 oblastí, o ktoré sa Svätá stolica zaujíma. Sú to napríklad informácie o pastoračnej a administratívnej organizácii diecézy, náboženskej situácii, katolíckej výchove a katechéze, službe a živote kléru, ekumenizme, pastorácii rodín, mládeže. Na základe týchto informácií potom biskupi debatujú na jednotlivých vatikánskych dikastériach.

 

Reagujúc na otázky novinárov Ziolkovsky uviedol, že v informáciách zo Slovenska je spomenutá aj otázka arcibiskupa Roberta Bezáka. Predpokladá, že medzi významné témy na stretnutiach bude patriť téma rodiny, ako i problematika utečencov a iné aktuálne témy. V tejto súvislosti zdôraznil, že katolícka cirkev na Slovensku je pripravená pomáhať pri integrácii utečencov v našej krajine. Veriaci i ďalší obyvatelia na Slovensku sú ochotní aktivizovať sa, čo potvrdil aj nedávno úspešný Národný pochod za život. Vo všeobecnosti v SR badať isté regionálne rozdiely, pokiaľ ide o cirkev. Situácia je iná vo veľkých mestách, ako sú Bratislava či Košice, a ostatných regiónoch krajiny. "Veľa práce nás ešte čaká v oblasti pastorácie Rómov, a to aj napriek doterajšej práci obetavých kňazov," konštatoval výkonný tajomník KBS.

 

Čo sa týka návštevy pápeža na Slovensku, Ziolkovsky zdôraznil, že slovenskí biskupi už Svätého otca Františka pozvali a veľmi by sa tešili, keby navštívil našu krajinu. Pripomenul, že pápež František sa v lete 2016 zúčastní na stretnutí mládeže v poľskom Krakove a pútnici zo Slovenska budú mať príležitosť sa tam s ním stretnúť.

 

Predchádzajúca návšteva slovenských biskupov Ad limina apostolorum sa uskutočnila v roku 2007. Za osem rokov, ktoré odvtedy uplynuli, pápež Benedikt XVI. uskutočnil veľké zmeny v oblasti usporiadania území diecéz na Slovensku. Najprv v januári 2008 zriadil Bratislavskú gréckokatolícku eparchiu a zároveň povýšil Prešovskú eparchiu na archieparchiu a zriadil Prešovskú gréckokatolícku metropoliu. Následne vo februári 2008 došlo k zmenám v územiach rímskokatolíckych diecéz, bola zriadená Bratislavská arcidiecéza a Žilinská diecéza, novým spôsobom boli usporiadané hranice diecéz Nitrianskej, Banskobystrickej a Rožňavskej a Trnavskej arcidiecézy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies