Stretnutie prezidentky Čaputovej s prezidentkou Grécka: Vyzdvihli dobré vzťahy krajín, hovorili o súčasných výzvach

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 16:15 • 2 min
Stretnutie prezidentky Čaputovej s prezidentkou Grécka: Vyzdvihli dobré vzťahy krajín, hovorili o súčasných výzvach

Témy, ktoré boli predmetom rokovaní medzi slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a gréckou prezidentkou Katerinou Sakellaropoulou v Bratislave, zahŕňali klimatickú krízu, medzinárodnú situáciu a otázky bezpečnosti, ako aj pomoc zo strany Slovenska pri nedávnych požiaroch v Grécku.

slovakia

left justify in out

"S gréckou prezidentkou si odborne i ľudsky dobre rozumieme a máme veľa spoločného. Obe sme právničky a venovali sme sa environmentálnemu právu. Sme prvé ženy-prezidentky vo svojich krajinách a hodnoty demokracie a právneho štátu sú pre výkon našich mandátov mimoriadne dôležité," uviedla Čaputové v príspevku na Facebooku.

"Sme partnermi v rámci Európskej únie, sme spojencami v Severoatlantickej aliancii. Čelíme mnohým domácim aj zahraničným výzvam, o ktorých sme dnes spolu hovorili. Zároveň sme hovorili aj o tom, v akých oblastiach môžeme spolu bližšie spolupracovať, prípadne si vymieňať skúsenosti," uviedla Čaputová.

Sakellaropoulou zdôraznila význam spolupráce medzi krajinami v oblastiach, ako sú obrana, civilná ochrana, energetika a cestovný ruch. Grécka hlava štátu navštívila Slovensko po 11 rokoch v rámci oficiálnej návštevy.

Slovenská prezidentka vidí priestor na spoluprácu v riešení dopadov klimatickej zmeny, najmä v oblasti zelenej tranzície a spravodlivej transformácie bývalých uhoľných regiónov. V súvislosti s klimatickou krízou sa obidve hlavy štátov zhodli, že už nie je čas na odklady alebo kompromisy. Sakellaropoulou vyzvala na bezodkladné koordinované a účinné opatrenia.

Prezidentka Grécka vyjadrila vďaku za pomoc, ktorú Slovensko poskytlo počas nedávnych požiarov postihujúcich ich krajinu. Vyjadrila presvedčenie, že spoluprácu v tejto oblasti umocní memorandum, ktoré má byť podpísané v piatok, 15. marca.

V kontexte konfliktu na Ukrajine slovenská prezidentka ocenila podporu poskytovanú Gréckom. Diskutovali tiež o situácii v Pásme Gazy a migračnej kríze.

"Hovorili sme aj o dianí v našom susedstve, kde Ukrajina čelí ruskej vojenskej agresii. Ocenila som pomoc, vrátane vojenskej, ktorú Grécko vytrvalo poskytuje nášmu ťažko skúšanému susedovi. Jasne si uvedomujú potrebu zastavenia ruského ničenia Ukrajiny," uviedla Čaputová.

"Grécka prezidentka Katerina Sakellaropulusová je so Slovenskom spojená aj tým, že pochádza zo Solúnu – z mesta, ktoré je v našej histórii mimoriadne dôležité a úzko spojené s našou kultúrnou identitou. Verím, že jej návšteva na Slovensku bude rovnako užitočná a inšpiratívna ako bola pre mňa oficiálna návšteva Grécka v roku 2022," dodala prezidentka Čaputová.

Vo štvrtok 14. marca sa s gréckou prezidentkou stretne aj slovenský premiér Robert Fico zo strany strany Smeru. V piatok 15. marca je na programe rokovanie s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim zo strany Hlasu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: TASR, Sme, Facebook / Zuzana Čaputová, Foto: Prezidentka Slovenskej republiky s prezidentkou Grécka (Facebook / Zuzana Čaputová)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies