Prímerie v Náhornom Karabachu sa opäť porušuje, obe strany podnikajú útoky

NETKY.SK • 10 Október 2020, 12:44 • 2 min
Prímerie v Náhornom Karabachu sa opäť porušuje, obe strany podnikajú útoky

BAKU/JEREVAN - Arménske a azerbajdžanské sily sa v sobotu vzájomne obvinili z nových útokov napriek dohode o prímerí, ktoré malo od poludnia ukončiť takmer dva týždne trvajúce ťažké boje v oblasti sporného regiónu Náhorný Karabach.

slovakia

left justify in out

Malo už platiť prímerie, ale...

Hovorkyňa arménskeho ministerstva obrany vyhlásila, že azerbajdžanské sily v rozpore s humanitárnym prímerím vykonali útok na oblasť dediny Karachanbejli na frontovej línii len päť minút po poludní. "Karabašská armáda podniká opatrenia na odrazenie tohto útoku," dodala hovorkyňa.

 

img

 

Azerbajdžanské ministerstvo obrany 30 minút po dohodnutom čase začiatku prímeria zasa vyhlásilo, že arménske sily ostreľujú okresy Terter a Agdam. "Arménsko nehanebne porušuje režim prímeria," uviedlo ministerstvo.

 

Obe strany sa skôr v priebehu dňa vzájomne obviňovali z ostreľovania a raketových útokov na civilné oblasti ešte pred začiatkom prímeria. Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na prímerí od sobotňajšieho poludnia miestneho času (10.00 h SELČ).

 

img

 

Nepomohla ani prítomnosť Ruska na jednaniach 

Dohodu oznámil v noci na sobotu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po viac ako desiatich hodinách rokovaní so šéfmi diplomacie oboch krajín v Moskve. Obe strany si majú vymeniť vojnových zajatcov a telá zabitých bojovníkov, pričom sa dohodli na začatí rozhovorov o urovnaní konfliktu o Náhorný Karabach.

 

Súvisiaci článok: Boje v Náhornom Karabachu boli ukončené! Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na prímerí

 

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. 

 

Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra. Nové zrážky vyvolali obavy z vypuknutia úplnej vojny, do ktorej by mohli byť zatiahnuté aj regionálne veľmoci Turecko a Rusko.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona