Strelec z pláže bol na výcviku v rovnakom tábore ako útočníci na múzeum

NETKY.SK • 30 Jún 2015, 19:00 • 2 min
Strelec z pláže bol na výcviku v rovnakom tábore ako útočníci na múzeum

TUNIS - Tuniský útočník Sajfuddín Rizkí, ktorý zastrelil v letovisku Súsa 38 turistov, prevažne Britov, absolvoval výcvik v tábore džihádistov v susednej Líbyi v rovnakom čase ako atentátnici, ktorí v marci zaútočili na múzeum Bardo v metropole Tunis. Informoval o tom dnes námestník tuniského ministra vnútra Rafík Šallí, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Odhalenie len potvrdilo obavy, že početná prítomnosť organizácie Islamský štát (IS) v chaotickej susednej krajine, v Líbyi, je priamou hrozbou pre Tunisko.
     

Šallí uviedol, že Rizkí - 24-ročný študent elektrotechniky na univerzite v Kajruváne - zanechal štúdiá a v januári tajne prekĺzol do Líbye. Podstúpil tam výcvik v používaní zbraní neďaleko západného mesta Sabráta.
     

Dvaja útočníci, ktorí podnikli v marci útok na múzeum Bardo v Tunise a zabili tam 22 ľudí, sa nachádzali v rovnakom čase v rovnakom výcvikom tábore. Sabráta, miesto so slávnymi zrúcaninami z čias Rímskej ríše, je tiež známa ako lokalita s výcvikovými tábormi džihádistov.
     

Tuniská vláda je opakovane kritizovaná, že neurobila viac, aby po útoku na múzeum zabránila ďalšiemu útoku na turistov.
     

Útok z 26. júna na pláži tuniského letoviska Súsa bol najhorším v dejinách Tuniska a zničil životne dôležitý turistický sektor krajiny.
     

Podľa najnovších údajov od britského premiéra Davida Camerona najmenej 21 obetí tvoria Briti, hoci tento počet podľa očakávania stúpne. Vyčíňanie strelca trvalo približne pol hodiny, potom ho pri hoteli zastrelila polícia.
     

Tuniské ministerstvo zdravotníctva predtým uviedlo, že dosiaľ identifikovali 27 tiel vrátane Britov, troch Írov, jedného Belgičana, dvoch Nemcov, Rusa a Portugalca.
     

Prvé správy miestnych rozhlasových staníc už v piatok 26. júna uvádzali, že na útoku v hotelovom komplexe sa podieľal možno ešte jeden strelec. Tuniské bezpečnostné zdroje tvrdia, že podľa forenzných dôkazov boli všetky obete zastrelené zbraňou, ktorú použil Rizkí - teda konal sám.
     

Britský denník Daily Mirror však citoval slová piatich Britov, ktorí sa ocitli na mieste útoku, o tom, že videli aj druhého útočníka. Podľa opisu dvoch Britov mal na sebe šortky inej farby než Rizkí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies