Najväčšia americká banka poskytne miliárdy dolárov na hypotekárne úvery pre černochov

NETKY.SK • 8 Október 2020, 20:37 • 2 min
Najväčšia americká banka poskytne miliárdy dolárov na hypotekárne úvery pre černochov

NEW YORK - Najväčšia americká banka JPMorgan uviedla, že poskytne ďalšie miliardy dolárov na podporu rasových menšín v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

Finančná spoločnosť JPMorgan Chase uviedla, že poskytne desiatky miliárd dolárov na boj proti systémovému rasizmu. Banka okrem iného sľubuje úplnú záruku hypotekárnych úverov a pôžičiek desaťtisícom čiernych a latinskoamerických dlžníkov.

 

Podpora dostupného bývania a podnikateľov

Najväčšia americká banka uviedla, že v nasledujúcich piatich rokoch udelí 8 miliárd dolárov na 40 tisíc hypotekárnych úverov pre čierne a latinoamericke domácnosti. Banka podľa vlády USA v minulom roku poskytla takéto pôžičky v hodnote 4,2 miliárd dolárov. Ešte 8 miliárd dolárov budú vydané dodatočne.

 

img

 

JPMorgan sa tiež zaviazala, že počas piatich rokov odovzdá 14 miliárd dolárov na vytvorenie 100 tisíc cenovo dostupných nájomných jednotiek pre černochov. Zároveň za posledné desaťročie banka vyčlenila zhruba 28 miliárd dolárov na výstavbu 350 tisíc jednotiek dostupného bývania.

 

Banka tiež plánuje poskytnúť ďalších 15 tisíc pôžičiek v celkovej výške 2 miliardy dolárov podnikateľom afroamerického pôvodu.

 

Podľa agentúry Bloomberg boli ohlásené výdavky na podporu černochov vyvrcholením mesiacov diskusií o tom, ako môžu veľké podniky pomôcť pri riešení rasovej nerovnosti.

 

Vlna celonárodných protestov a nepokojov sa začala toto leto v USA po tom, čo polícia zastrelila Afroameričana Georga Floyda. Demonštranti protestovali proti rasovej diskriminácii a policajnému násiliu.

 

img

 

Na JPMorgan a ďalšie významné americké banky sa vyvíjal tlak, aby pomohli prekonať rasové ekonomické medzery, ktoré vytvoril samotný bankový priemysel. Banky Goldman Sachs a Wells Fargo sľúbili, že tomu budú venovať viac pozornosti.

 

Súvisici článok: Policajt, ktorý zabil Afroameričana Georgea Floyda, bol prepustený na kauciu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies