Strelci z múzea v Tunise absolvovali výcvik v džihádistickom tábore v Líbyi

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 07:56 • 2 min
Strelci z múzea v Tunise absolvovali výcvik v džihádistickom tábore v Líbyi

TUNIS - Dvojica páchateľov stredajšieho krvavého útoku na múzeum v hlavnom meste Tuniska absolvovala výcvik v džihádistickom tábore v susednej Líbyi. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa tuniského ministerstva vnútra.

slovakia

left justify in out

Oboch mužov sa podarilo získať pre myšlienky násilného džihádizmu v mešitách v Tunisku. Následne odišli vlani v septembri do výcvikového tábora militantov na území Líbye. Dvaja muži pri stredajšom útoku na múzeum Bárdú (Le musée national du Bardo) zastrelili 23 ľudí - 20 zahraničných turistov a troch Tunisanov. Útočníkov napokon zneškodnila polícia. Zodpovednosť za celú teroristickú akciu prevzala extrémistická organizácia Islamský štát (IS), čo však ešte nebolo potvrdené z nezávislých zdrojov.

 

Spojené štáty údajnú zodpovednosť IS síce nepotvrdili, ale vyhlásili, že útok mal podobný charakter, ako predchádzajúce násilné akcie tohto militantného zoskupenia. Masaker v múzeu bol jedným z najhorších útokov militantov v Tunisku, ktoré sa doposiaľ do veľkej miery vyhlo chaosu, čo postihol štáty v tomto regióne po ľudových povstaniach takzvanej arabskej jari.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies