Zaslepení krásou: Prečo vie niektorých ľudí vzhľad tak zmanipulovať a čo všetko im druhí odpúšťajú?

NETKY.SK • 12 Február 2024, 17:00 • 2 min
Zaslepení krásou: Prečo vie niektorých ľudí vzhľad tak zmanipulovať a čo všetko im druhí odpúšťajú?

Ľudská krása je jednou z najobdivovanejších a najžiadanejších vlastností, ktorá má významný vplyv na náš život. Ľudia, ktorí sú považovaní za atraktívnejších, majú viacero výhod v spoločnosti, ale aj viacero rizík. Krása nás môže zaslepovať, skresľovať, ale aj ovplyvňovať na emocionálnej úrovni.

slovakia

left justify in out

Ľudská krása je jednou z najobdivovanejších a najžiadanejších vlastností, ktorá ovplyvňuje nielen náš vnútorný pocit seba, ale aj to, ako nás vnímajú a zaobchádzajú s nami ostatní. Je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí sú považovaní za atraktívnejších, majú viacero výhod v spoločnosti, ako napríklad vyššiu pravdepodobnosť získania zamestnania, lepšie platy, väčšiu popularitu, viac priateľov, lepšie zdravie a dokonca aj dlhšiu životnosť.

No zároveň sú aj vystavení riziku, že ich vzhľad bude zneužitý, znevažovaný alebo závidený. Prečo teda ľudská krása má takú silu nad nami a ako ovplyvňuje naše správanie, rozhodovanie a vzťahy?

Halo efekt: Keď krása zatemňuje rozum

Jedným z psychologických javov, ktorý vysvetľuje, prečo ľudia sú zaslepení krásou, je tzv. halo efekt. Ide o tendenciu, že ak máme pozitívny dojem o niektorej vlastnosti človeka, napríklad o jeho vzhľade, tak mu pripisujeme aj ďalšie pozitívne vlastnosti, napríklad inteligenciu, úprimnosť, zodpovednosť, šarm, humor a podobne. Naopak, ak máme negatívny dojem o niektorej vlastnosti, tak mu pripisujeme aj ďalšie negatívne vlastnosti. Tento jav sa prejavuje najmä v situáciách, keď nemáme dostatok informácií o človeku, alebo keď sa spoliehame na prvý dojem.

Halo efekt je často využívaný v marketingu, reklame, politike, médiách, ale aj v osobnom živote. Napríklad, ak vidíme na obale knihy peknú tvár autora, tak máme tendenciu si myslieť, že kniha je zaujímavá a kvalitná. Ak vidíme na televíznej obrazovke sympatického politika, tak máme tendenciu mu veriť a voliť ho. Ak sa zoznámime s niekým, kto sa nám páči, tak máme tendenciu ho obdivovať a milovať.

No tým, že sa zameriavame na vzhľad, môžeme prehliadať iné, dôležitejšie aspekty človeka, ako napríklad jeho charakter, hodnoty, záujmy, skúsenosti, názory, ciele a podobne.

Hodnota založená na vzhľade

Ľudská krása je však nielen spôsob, akým vnímame a hodnotíme ostatných, ale aj spôsob, akým vnímame a hodnotíme seba. Naše sebavedomie, sebaúcta, sebaakceptácia a sebaláska sú ovplyvnené tým, ako sa cítime v našej koži, ako sa vidíme v zrkadle, ako sa porovnávame s inými a ako nás vnímajú a hodnotia iní. V dnešnej dobe, keď sme neustále bombardovaní ideálmi krásy, ktoré sú často nereálne, upravované, filtrované, alebo dokonca falošné, je veľmi ľahké stratiť sa v krivom zrkadle, ktoré nám predkladá spoločnosť.

Mnohí ľudia trpia nízkym sebavedomím, neistotou, nespokojnosťou, depresiou, úzkosťou, alebo dokonca poruchami príjmu potravy, pretože sa necítia dosť pekní, dosť štíhli, dosť mladí, dosť dokonalí. Na druhej strane, niektorí ľudia sa stávajú arogantnými, povýšenými, sebeckými, alebo dokonca narcistickými, pretože sa považujú za nadradených, neodolateľných, neomylných, alebo dokonca dokonalých.

V oboch prípadoch ide o skreslený sebaobraz, ktorý im bráni v tom, aby si uvedomili svoju pravú hodnotu, ktorá nie je založená len na vzhľade, ale aj na iných vlastnostiach, ktoré ich robia jedinečnými a cennými.

Zrkadlové neuróny: Keď krása ovplyvňuje emócie

Ľudská krása je tiež spôsob, akým ovplyvňujeme a ovplyvňujeme sa navzájom na emocionálnej úrovni. V našom mozgu existujú špeciálne bunky, ktoré sa nazývajú zrkadlové neuróny, ktoré nám umožňujú napodobňovať a zdieľať emócie, ktoré vidíme na tvárach, gestách a postojoch ostatných ľudí. Tieto neuróny nám pomáhajú vytvárať empatiu, súcit, spolupatričnosť, ale aj konkurenciu, rivalitu, závisť, alebo nenávisť.

Zrkadlové neuróny sú citlivé na krásu, pretože krása vyvoláva silné emócie, ktoré sa prenášajú medzi ľuďmi. Napríklad, keď vidíme niekoho, kto sa nám páči, tak sa nám zvýši hladina dopamínu, hormónu šťastia, a oxytocínu, hormónu lásky, a cítime sa príjemne, vzrušene, zamilovane. Naopak, keď vidíme niekoho, kto sa nám nepáči, tak sa nám zvýši hladina kortizolu, hormónu stresu, a adrenalinu, hormónu strachu, a cítime sa nepríjemne, odmietavo, neprajne.

Tieto emócie ovplyvňujú nielen náš vnútorný stav, ale aj naše vonkajšie správanie, napríklad to, ako sa usmievame, ako sa dotýkame, ako sa rozprávame, ako sa obliekame, ako sa líčime, ako sa staráme o seba a podobne.

Vzhľad nie je všetkým

Ľudská krása je teda komplexný a fascinujúci fenomén, ktorý má mnohé výhody, ale aj nevýhody, ktorý nás ovplyvňuje, ale aj my ovplyvňujeme ju. Krása nám môže pomôcť získať si obdiv, lásku, úspech, ale aj závisť, nenávisť, pohŕdanie. Krása nám môže pomôcť zlepšiť si sebavedomie, sebaúctu, sebaakceptáciu, ale aj zhoršiť si sebakritiku, sebanenávisť, sebazaprenie. Krása nám môže pomôcť vytvoriť si empatiu, súcit, spolupatričnosť, ale aj konkurenciu, rivalitu, závisť.

Preto je dôležité, aby sme si uvedomili, že krása nie je všetko, že krása nie je jediným meradlom našej hodnoty, že krása nie je stála, ale mení sa s časom, kultúrou, módou, náladou.

Preto je dôležité, aby sme si našli rovnováhu medzi tým, ako sa staráme o svoj vzhľad, a tým, ako sa staráme o svoj vnútorný svet, medzi tým, ako sa obdivujeme kráse, a tým, ako ju kritizujeme, medzi tým, ako sa porovnávame s inými, a tým, ako si vážime seba. Preto je dôležité, aby sme si uvedomili, že krása je len jednou z mnohých vlastností, ktoré nás robia ľuďmi, a že existujú aj iné vlastnosti, ktoré sú rovnako, ak nie viac, dôležité, ako napríklad múdrosť, láska, odvaha, spravodlivosť, štedrosť, humor, kreativita a podobne.

Krása je dar, ktorý treba využívať s rozumom, vďačnosťou a pokorou, ale nie je to cieľ, ktorý treba dosiahnuť za každú cenu, obetovať všetko a podriaďovať sa mu. Krása je spôsob, ako sa vyjadriť, potešiť, zaujať, ale nie je to spôsob, ako sa definovať, obmedziť, závisieť. Krása je súčasťou nášho života, ale nie je to celý náš život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: psycnet.apa.org, jstor.org, amazon.com, link.springer.com, psycnet.apa.org, guilford.com, amazon.com, annualreviews.org, psycnet.apa.org. titulná foto: medium.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies