Stredomorie čelí zásahu cunami! Ide už len o otázku času

NETKY.SK • 24 Jún 2022, 06:00 • 2 min
Stredomorie čelí zásahu cunami! Ide už len o otázku času

PARÍŽ – Pravdepodobnosť, že stredomorské štáty zasiahnu v priebehu najbližších 30 rokov prívalové vlny cunami, je takmer stopercentná.

slovakia

left justify in out

Súvisí to najmä so stúpajúcou hladinou oceánov. Vo štvrtok to uviedla Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), ktorá zároveň vyzvala pobrežné mestá, aby podnikli potrebné bezpečnostné opatrenia. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

 

UNESCO uviedlo, že cunami by mohli zasiahnuť niektoré pobrežné mestá v Stredozemnom mori, ako napríklad francúzske Marseille, turecký Istanbul či Alexandriu v Egypte. Vlny môžu dosiahnuť výšku viac ako meter. Hoci vlny cunami sa najčastejšie vyskytujú v Tichom a Indickom oceáne a tamojšie štáty si uvedomujú nebezpečenstvo, ktoré im hrozí, v iných pobrežných lokalitách to tak vôbec nemusí byť, upozornilo UNESCO.

 

img

 

Medzi stredomorské oblasti, kde hrozí najväčšie riziko prívalových vĺn, patria okrem Marseille, Istanbulu a Alexandrie aj francúzske letovisko Cannes a Chipiona v Španielsku. Tieto mestá spolu s ďalšími 40 lokalitami v 21 krajinách sveta zaradili do špeciálneho programu UNESCO, ktorý je zameraný na prípravu miestnych orgánov a obyvateľov pobrežných oblastí pred potenciálnymi cunami. UNESCO tento program spustilo pred Konferenciou OSN o oceánoch, ktorá sa uskutoční budúci týždeň v Lisabone.

 

 

Oblasti zaradené do programu budú musieť do roku 2030 vypracovať plán na zníženie možného rizika prívalových vĺn, vyznačiť ohrozené lokality a zverejniť užitočné informácie a mapy. UNESCO zriadilo aj 12 centier varovania pred cunami, z ktorých 5 sa nachádza v Stredomorí. Odborník UNESCO na cunami Bernardo Aliaga uviedol, že obyvatelia postihnutých oblastí budú mať k dispozícii evakuačné plány a systém včasného varovania, ktoré sa bude realizovať prostredníctvom sirén či upozornení v aplikácii WhatsApp.

 

Možno vás zaujme: Európska únia už rozhodla! Niektorí lídri označujú túto udalosť za historický moment



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies