Straty vývozcov ropy z Blízkeho východu môžu tento rok presiahnuť 500 mld. USD

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 09:58 • 2 min
Straty vývozcov ropy z Blízkeho východu môžu tento rok presiahnuť 500 mld. USD

DUBAJ - Krajiny vyvážajúce ropu z oblasti Blízkeho východu prišli minulý rok pre nízke ceny ropy o 390 miliárd USD (346,27 miliardy eur) a očakáva sa, že tento rok to bude ešte horšie. Uviedol to dnes Medzinárodný menový fond (MMF). Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ešte v októbrovej prognóze MMF uvádzal, že ropu vyvážajúce krajiny Blízkeho východu stratia v roku 2015 na príjmoch v dôsledku nízkych cien komodity v porovnaní s rokom 2014 okolo 360 miliárd USD. Po výraznejšom prepade cien koncom roka bola však táto hodnota o 30 miliárd USD vyššia. Zatiaľ čo v polovici roka 2014 dosahovali ceny ropy okolo 115 USD za barel (159 litrov), v januári tohto roka dosiahli len okolo 30 USD/barel.

 

Dnes MMF uviedol, že pokles príjmov z vývozu ropy bude tento rok ešte vyšší a dosiahne viac než 500 miliárd USD. Fond odhaduje, že oproti porovnávanému roku 2014 budú príjmy nižšie zhruba o 490 až 540 miliárd USD.

 

Riaditeľ MMF pre Blízky východ a strednú Áziu Masúd Ahmed povedal, že tieto straty sa premietajú do obrovského rozpočtového deficitu a spomaľovania rastu. Ide najmä o štáty ako Saudská Arábia, kde je chod krajiny vysoko závislý od príjmov z ropy.

 

MMF v správe uvádza, že ekonomický rast v šiestich krajinách Blízkeho východu (Saudská Arábia, Kuvajt, Katar, Bahrajn, Omán a Spojené arabské emiráty) sa tento rok spomalí na 1,8 % z 3,3 % v roku 2015. Najväčšia z ekonomík, Saudská Arábia, by mala dosiahnuť hospodársky rast len tesne nad 2 %.

 

Fond preto vyzýva dotknuté krajiny na urýchlenie reforiem, ktoré umožnia znížiť verejné výdavky na sociálne programy. Väčšina z krajín už urobila v tomto smere prvé kroky a obmedzila niektoré výhody, znížila dotácie či zvýšila dane a ceny energií.

 

"Ceny ropy by sa časom mali v porovnaní so súčasnou situáciou zvýšiť, no na úrovni z rokov 2013 a 2014 ich ešte dlho neuvidíme. Mnohé z krajín Blízkeho východu musia preto zoškrtať svoje výdavky a snažiť sa získať príjmy do rozpočtu z iných zdrojov než z ropy," povedal Achmed pre AP.

 

MMF zároveň varuje, že v tomto regióne len v krajinách vyvážajúcich ropu by do roku 2020 malo na trh práce nastúpiť 10 miliónov mladých ľudí. Pri súčasnom vývoji situácie si však asi 3 milióny z nich prácu nenájdu. Pritom práve frustrácia mladých bola hlavným spúšťačom série povstaní v arabských krajinách v roku 2011 známych ako Arabská jar.

 

(1 EUR = 1,1263 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies