Štrasburský tribunál rozhodol: Bosnianska ústava porušuje práva moslimov

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 16:01 • 2 min
Štrasburský tribunál rozhodol: Bosnianska ústava porušuje práva moslimov

ŠTRASBURG/SARAJEVO - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že ústava Bosny a Hercegoviny porušuje ľudské práva, keď nedovoľuje moslimom bývajúcim v srbskej časti krajiny kandidovať za prezidenta. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Daytonská mierová dohoda z roku 1995 ukončila krvavý vojenský konflikt v Bosne a krajina bola rozdelená na dve entity: Republiku Srbskú a chorvátsko-moslimskú federáciu.

 

Ústava, zavedená v rámci mierovej dohody, stanovila, že v trojčlennom predsedníctve Bosny byť jeden Srb z Republiky Srbskej, zatiaľ čo druhú časť krajiny zastupuje jeden bosniansky moslim (Bosniak) a jeden Chorvát.

 

Toto ustanovenie v roku 2007 napadol na ESĽP Ilijaz Pilav, moslimský obyvateľ Republiky Srbskej, ktorému sa nepozdáva to, že na základe súčasnej ústavy sa nemôže stať členom predsedníctva. Tento kolektívny orgán je formálne najvyššou štátnou inštitúciou Bosny a Hercegoviny.

 

Štrasburský tribunál dal dnes za pravdu argumentom navrhovateľa, keď rozhodol, že príslušné obmedzenie je diskriminačné a porušuje Pilavove ľudské práva.

 

Bosnianske úrady majú teraz tri mesiace na prípadné podanie odvolania voči rozsudku.

 

Bosnianski lídri sa už dlhé roky nevedia dohodnúť na reforme ústavy, ktorá by mala zjednodušiť komplikovaný systém spravovania krajiny. Ide o jednu z kľúčových požiadaviek, ktorými Brusel podmieňuje prípadné členstvo Bosny v EÚ.

 

Politický život v krajine napriek medzinárodným snahám paralyzujú neustále spory medzi lídrami Republiky Srbskej a chorvátsko-moslimskej federácie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies