Stranícki lídri po nevyslovení dôvery Rusnokovi očakávajú predčasné voľby

NETKY.SK • 8 August 2013, 07:14 • 2 min
Stranícki lídri po nevyslovení dôvery Rusnokovi očakávajú predčasné voľby

PRAHA - Hlasovanie Poslaneckej snemovne, v ktorom kabinet predsedu vlády ČR Jiřího Rusnoka nezískal v stredu večer dôveru poslancov, vyvolalo vášnivé reakcie lídrov všetkých parlamentných strán.

slovakia

left justify in out

Hovorilo sa najmä o očakávaní predčasných volieb a skloňovali sa mená dvoch poslancov ODS, ktorí sa nezúčastnili hlasovania a potvrdili tak kuloárne informácie o tom, že bývalá pravicová koalícia stratila väčšinu 101 mandátov. Poslanci Úlehla a Florián, ktorí sa nehlasovali o vláde, boli vylúčení z radov poslancov ODS. Totálne nás zradili, konštatoval podľa spravodajského server iDNES.cz šéf klubu ODS Marek Benda.

Svoje opustenie rokovacej sály pri hlasovaní o dôvere vlády vysvetľovala aj líderka bývalej koaličnej strany LIDEM Karolína Peake. "Nadobudla som dojem, že stojednička neexistuje. Hlasovanie to neskôr ukázalo. ODS zradila svojho vlastného lídra tak, ako v minulosti, v tomto prípade Miroslavu Němcovú. Je mi jej osobne veľmi ľúto," vysvetľovala Peake.

Rozhorčený bol aj podpredseda niekdajšej koaličnej strany TOP 09 a exminister financií Miroslav Kalousek, ktorý povedal, že ODS je stranou ovládanou kmotrami natoľko, že nedokáže plniť svoje politické záväzky. Za pozitívne Kalousek naopak označil, že Rusnokova vláda nedostala dôveru.

Za jedno z relevantných riešení politickej krízy v ČR označil šéf ODS Martin Kuba predčasné voľby. Po hlasovaní chce o nich zahájiť diskusiu. Ako jeden z prvých po hlasovaní volal po potrebe vypísania predčasných volieb Vít Bárta zo strany Veci verejné. Dovtedy majú podľa neho ministri Rusnokovej vlády pokračovať v "odrezávaní peňazovodu" k členom bývalej koalície.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka podľa iDNES.cz uviedol, že sociálni demokrati od pádu Nečasovej vlády preferujú predčasné voľby. Chce rokovať o vhodnom termíne schôdze o rozpustení Snemovne, ktorá by sa podľa neho mala uskutočniť čo najskôr. Predčasné voľby by podľa neho mohli byť v októbri. Za predčasné voľby sa vyjadril aj predseda komunistov Vojtěch Filip, ktorý výsledok hlasovania označil za očakávaný.

Premiér Jiří Rusnok po hlasovaní, ktoré označil za veľmi čestnú prehru, uviedol, že jeho vláda podá demisiu dnes alebo v piatok. O ďalšom postupe má rozhodnúť prezident Miloš Zeman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies