Stovky starostov podporujú referendum o oddelení Katalánska

NETKY.SK • 5 Október 2014, 10:58 • 2 min
Stovky starostov podporujú referendum o oddelení Katalánska

BARCELONA - Katalánsky premiér Artur Mas prijal dnes v Barcelone okolo 800 katalánskych starostov, ktorí napriek predbežnému opatreniu ústavného súdu podporujú konanie referenda o odtrhnutí od Španielska naplánovaného na 9. novembra.

slovakia

left justify in out

"Môžu sa snažiť koľko chcú, ale ľud Katalánska neumlčia," povedal Mas podľa agentúry DPA účastníkom stretnutia. 
      

Na neutíchajúce separatistické tendencie v Katalánsku reagoval dnes španielsky premiér Mariano Rajoy na podujatí organizovanom jeho Ľudovou stranou v meste Guadalajara slovami, že jediné východisko z tejto situácie je právo a dialóg. "Ten, kto má moc, si nemôže robiť čo sa mu zachce," vyhlásil šéf konzervatívnej vlády a dodal, že v Španielsku nikto nie je nad zákonom. 
      

Vláda v Madride zastáva názor, že o odtrhnutí akéhokoľvek regiónu od Španielska musia rozhodnúť všetci občania krajiny. Mas však trvá na tom, že Katalánci majú právo rozhodnúť o svojom ďalšom osude. V piatok sa stretol s vedúcimi predstaviteľmi strán zastúpených v regionálnom parlamente v Barcelone, s ktorými sa zhodol na tom, že prípravy na referendum budú pokračovať a plebiscit sa uskutoční v plánovanom termíne. 
      

Katalánsko, kde žije 7,6 milióna obyvateľov, je pre Španielsko veľmi dôležitý región, keďže tvorí asi jednu pätinu celkového hrubého domáceho produktu. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že veľká väčšinu Kataláncov chce referendum o nezávislosti. Aj keď jej podpora rastie,  nie je jasné, či by Katalánci skutočne hlasovali za odtrhnutie od Španielska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies