Ocenili najlepších slovenských vedcov a vedkyne. Kto získal ESET Science Award?

NETKY.SK • 17 Október 2021, 08:13 • 2 min
Ocenili najlepších slovenských vedcov a vedkyne. Kto získal ESET Science Award?

BRATISLAVA - Predsedom medzinárodnej komisie bol laureát Nobelovej ceny za fyziku Kip Thorne. Ceny odovzdali v štyroch kategóriách, v jednej z nich hlasovala verejnosť.

slovakia

left justify in out

V sobotu 16. októbra sa konalo odovzdávanie ESET Science Award. Prestížne vedecké ocenenie získali od odborných komisií traja laureáti.  

 

img

 

V kategórii Výnimočná osobnosť slovenskej vedy zvíťazil materiálový fyzik Ján Dusza. Trofej si prevzal z rúk predsedu komisie, ktorým bol držiteľ Nobelovej ceny za fyziku Kip Thorne. Rodák z Gemera pôsobí v Ústave materiálového výskumu Slovenskej akadémie vied v Košiciach. Celý profesionálny život sa venuje výskumu a vývoju progresívnych keramických materiálov

 

Prečítajte si tiež: Sulík chce hromadnú dopravu na vodík. V ktorom meste bude?

 

Za Výnimočného mladého vedca do 35 rokov vyhlásili Ladislava Valkoviča. Vedec pôsobí v Slovenskej akadémii vied (SAV) v Bratislave a tiež na Univerzite v Oxforde. Pracuje na vývoji a aplikácii neinvazívnych metód merania metabolizmu tkanív pomocou magnetickej rezonancie, pričom v ostatnom čase sa zameriava najmä na ľudské srdce. 

 

img

 

Dekan Fakulty výrobných technológií Technickej univerzity v Košiciach, Jozef Zajac, si pripísal na konto ocenenie v kategórii Výnimočný vysokoškolský pedagóg. Venuje sa téme progresívnych výrobných technológií. Z pohľadu univerzitného pedagóga zdôrazňuje význam prepojenia vysokoškolského štúdia s praxou. Jeho fakulta dosahuje až 99-percentú úspešnosť zamestnania absolventov do 3 mesiacov od skončenia štúdia, pričom 70 až 80 percent z nich aj ostáva pracovať na Slovensku.

 

img

 

O držiteľovi štvrtého ocenenia rozhodla verejnosť v online hlasovaní. Najviac hlasov dostala biochemička Katarína Mikušová, ktorá sa na Katedre biochémie Prírodovedeckej fakulty UK venuje výskumu bacila, ktorý spôsobuje tuberkulózu. 

 

Možno vás zaujme: VIDEO: NASA vypustila sondu Lucy. Má priniesť revolučné poznatky

 

Členmi medzinárodnej komisie boli aj chemička a filantropka Hana Dvořáková, biologička Fiona Watt, profesor anorganickej chémie Ralf Riedel a profesor matematiky Tibor Krisztin. Laureáta kategórie Výnimočný vysokoškolský pedagóg vybrala domáca komisia, zložená zo zástupcov slovenských univerzít. 

 

img

 

Kip Thorne uviedol, že slovenskí vedci majú svetovú úroveň. „Výber laureátov bol aj tento rok nesmierne náročný, keďže všetci finalisti sú vo svojich oblastiach excelentní. Laureátom ale aj finalistom ocenenia prajem, aby pre svoj výskum nachádzali podporu autorít rovnako ako verejnosti.“ 

 

Prišla aj Zuzana Čaputová

 

Prácu slovenských vedcov vyzdivhol aj generálny riaditeľ spoločnosti ESET, Richard Marko. „Ich práca je bez ohľadu na oblasť, ktorej sa venujú, nesmierne dôležitá, a to na Slovensku aj vo svete. Spoločnosť dnes čelí zásadným globálnym výzvam, vrátane šíriacich sa dezinformácií a nedôvery vo vedu a jej výsledky. Naša dôvera vo vedcov a vedkyne však zostáva silná a sme radi, že môžeme ich činnosť aj naďalej podporovať. Veríme, že vedci a vedecké poznatky posúvajú našu krajinu vpred,“ povedal. 

 

 

Na slávnosti sa zúčastnila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá všetkým laureátom zagratulovala. "Neustále si musíme pripomínať, že veda nie je len voliteľnou možnosťou, či spoločenským doplnkom, ale je jedným z fundamentov, na ktorom stojí náš dnešný svet," vyhlásila. "Musíme odolať pokušeniu zľahčovať, prekrúcať či dezinterpretovať výsledky vedeckej práce len preto, že vyvracajú naše dojmy či predpoklady. Ale vedu a vedeckú komunitu musíme aj aktívne brániť, ak útoky prekračujú únosnú mieru," dodala. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies