Stoltenberg: Macedónsko bez vyriešenia sporu o názov členstvo v NATO nezíska

NETKY.SK • 6 September 2018, 20:00 • 2 min
Stoltenberg: Macedónsko bez vyriešenia sporu o názov členstvo v NATO nezíska

SKOPJE - Pokiaľ Macedónsko nenaplní dohodu o zmene svojho názvu uzatvorenú so susedným Gréckom, Severoatlantická aliancia (NATO) ho neprijme za svojho člena.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga v Skopje o tom informovala tlačová agentúra AP.

 

Stoltenberg sa vo štvrtok stretol s macedónskym premiérom Zoranom Zaevom a podporil jeho kampaň, v ktorej motivuje občanov k tomu, aby v referende 30. septembra hlasovali za zmenu názvu.

 

Na základe dohody medzi Skopje a Aténami nahradí súčasný oficiálny názov Macedónska (Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko) nový - Republika Severné Macedónsko. Obe strany sa zároveň dohodli na uznaní pôvodnej Macedónie na území dnešného Grécka. Atény na oplátku odblokovali úsilie svojho suseda o vstup do NATO a EÚ.

 

Dohodu o zmene názvu Macedónska musia najskôr schváliť občania Macedónska v referende i poslanci gréckeho parlamentu.

 

Ak občania Macedónska dohodu v nezáväznom plebiscite odmietnu, budú nasledovať predčasné voľby. Zmena názvu si vyžiada aj novelizáciu ústavy.

 

Zaevovu kampaň za schválenie dohody občanmi výrazne podporujú aj vedúci politici západných krajín. V piatok a v sobotu navštívia Skopje rakúsky kancelár Sebastian Kurz a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies