Ako nás reality shows lákajú a fascinujú? Poznáte tieto bizarné fakty, ktoré vám ukážu, čo sa deje za kamerami?

NETKY.SK • 3 Február 2024, 16:00 • 2 min
Ako nás reality shows lákajú a fascinujú? Poznáte tieto bizarné fakty, ktoré vám ukážu, čo sa deje za kamerami?

Reality shows sú fenoménom modernej doby, ktorý nás dokáže zaujať, pobaviť, odreagovať, alebo poučiť. V tomto článku sa dozviete, prečo milujeme reality shows, a aké sú najbizarrnejšie fakty o nich, ktoré vás prekvapia, pobavia, alebo znechutia.

slovakia

left justify in out

Reality shows sú typ televíznej zábavy, ktorý sa teší veľkej obľube u divákov rôznych vekových kategórií a záujmov. Čo je na nich také lákavé, že nás dokážu prilepiť na malú obrazovku? Existuje niekoľko dôvodov, prečo milujeme reality shows, a v tomto článku sa na ne pozrieme bližšie.

Jednoduchý koncept

Reality shows majú zvyčajne veľmi jednoduchý koncept, ktorý je ľahko pochopiteľný a zaujímavý. Ide o to, že skupina ľudí, ktorí sa neznajú, je postavená do nejakej špeciálnej situácie, kde musia spolupracovať, súťažiť, alebo sa zoznamovať. Diváci sledujú ich reakcie, vzťahy, konflikty, emócie, a zároveň sa môžu stotožniť s niektorými z nich, alebo naopak, kritizovať ich. Čím živšie, intenzívnejšie, alebo verbálnejšie sú tieto reakcie, tím lepšie. Príkladmi takýchto reality shows sú napríklad Veľký brat, Survivor, Farmár hľadá ženu, či Láska na vlásku

Zábava a odreagovanie

Reality shows sú určené predovšetkým na to, aby nás zabavili a uvoľnili po náročnom dni. Preto sa vysielajú v strategických časoch, keď si ľudia chcú oddýchnuť a pobaviť sa. Reality shows nám ponúkajú rôzne formy zábavy, ako napríklad humor, napätie, romantiku, drámu, alebo adrenalín.

Môžeme sa smiať, plakať, baviť, či nervovať spolu s účastníkmi, alebo sa nad nimi pousmiať. Reality shows sú teda akousi ľahkou stravou, ktorá nám nezaberie veľa času ani energie, a zároveň nás dokáže pobaviť a odreagovať.

Zvedavosť a interaktivita

Jedným z tajomstiev úspechu reality shows je, že nás dokážu udržať v zvedavosti, čo sa bude diať ďalej. Preto sa nič nenecháva na náhodu, a všetko je naplánované tak, aby bolo čo najviac atraktívne a zaujímavé. Reality shows nám predkladajú rôzne zvraty, tajomstvá, prekvapenia, alebo škandály, ktoré nás majú šokovať, zaujať, alebo pobúriť.

Navyše, reality shows nám dávajú možnosť ovplyvniť priebeh udalostí, a to tým, že nám umožňujú hlasovať za našich obľúbených, alebo neobľúbených kandidátov, komentovať ich správanie, alebo sa zapájať do diskusií na sociálnych sieťach. Takto sa cítime dôležití, zapojení, a zábavní.

Vstup do životov iných ľudí

Reality shows nám umožňujú nahliadnuť do životov iných ľudí, ktorí sú často odlišní od nás, a vidieť, ako sa vyrovnávajú s rôznymi situáciami, problémami, alebo výzvami.

Môžeme sa tak dozvedieť niečo nové, zaujímavé, alebo poučné, alebo sa len baviť tým, ako sa iní ľudia správajú, čo hovoria, alebo čo robia. Reality shows nám tiež ponúkajú možnosť porovnávať sa s inými, a buď sa cítiť lepší, alebo horší, alebo sa inšpirovať, alebo motivovať. Reality shows nám teda otvárajú dvere do sveta, ktorý by sme inak nemali šancu spoznať, a zároveň nám umožňujú reflektovať nad naším vlastným životom

Bizarné fakty o reality shows

Reality shows sú plné bizarných faktov, ktoré nás môžu prekvapiť, pobaviť, alebo znechutiť. Tu je niekoľko príkladov:

- V reality show Survivor sa účastníci musia vysporiadať s extrémnymi podmienkami, a niekedy aj s nebezpečnými zvieratami. Napríklad v roku 2008 jeden z účastníkov bol uštipnutý hadom, ktorý sa skrýval v jeho spodnej bielizni;

- V reality show The Bachelor sa snaží nájsť lásku jeden muž medzi dvadsiatimi ženami, ktoré sa o neho uchádzajú. Avšak, z 25 sérií tohto formátu, iba štyri páry zostali spolu po skončení show, a len dve z nich sa vzali;

- V reality show The Biggest Loser sa súťažiaci snažia schudnúť čo najviac kilogramov za určitý čas. Avšak, podľa štúdie z roku 2016, väčšina z nich si po skončení show vrátila späť väčšinu svojej pôvodnej hmotnosti, a niektorí dokonca pribrali viac, než mali pred show;

- V reality show Keeping Up with the Kardashians sa sleduje život slávnej rodiny Kardashianovcov, ktorí sú známi svojím bohatstvom, glamurom, a kontroverziami. Avšak, podľa niektorých zdrojov, veľa z toho, čo sa v show deje, je vopred napísané, nacvičené, alebo zinscenované, aby bolo čo najviac zaujímavé a dramatické.

Reality shows sú fenoménom modernej doby, ktorý nás dokáže zaujať, pobaviť, odreagovať, alebo poučiť. Každý z nás má svoje obľúbené reality shows, ktoré sleduje pravidelne, alebo len občas. Reality shows nám ponúkajú rôzne pohľady na život, ľudí, a svet, a zároveň nám umožňujú byť súčasťou toho, čo sa deje na obrazovke.

Reality shows sú teda zdrojom zábavy, zvedavosti, interaktivity, a bizarnosti, ktoré nás lákajú a fascinujú.

Zdroje:

https://www.lp-life.cz/proc-cesi-tak-miluji-reality-show

https://sk.koshachek.com/articles/6-dovodov-preo-milujeme-reality-show-zabavu-filmy.html

https://www.lp-life.cz/proc-cesi-tak-miluji-reality-show

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: NETFLIX
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies