Stoltenberg: Dočasné sily rýchleho nasadnie NATO budú už v priebehu roka 2015

NETKY.SK • 1 December 2014, 13:38 • 2 min
Stoltenberg: Dočasné sily rýchleho nasadnie NATO budú už v priebehu roka 2015

BRUSEL - Nový generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes pred utorkovou konferenciou ministrov zahraničných vecí aliancie uviedol, že Severoatlantická aliancia očakáva, že v priebehu budúceho roka dôjde k dotvoreniu dočasných síl rýchleho nasadenia.

slovakia

left justify in out

To by podľa jeho slov pomohlo pri riešení nových bezpečnostných výziev v Európe aj inde vo svete.
     

Stoltenberg spresnil, že vytvorenie týchto jednotiek je dočasným riešením platným dovtedy, kým aliancia vybuduje a zorganizuje väčšie operatívne jednotky rýchleho nasadenia, naplánované na rok 2016. A dodal, že aj Holandsko, Nemecko a Nórsko sa rozhodli prispieť vojakmi na vybudovanie útvarov dočasných síl rýchleho nasadenia.
     

Vytvorenie týchto jednotiek bolo dohodnuté na summite NATO v septembri ako reakcia aliancie na ruské akcie na východe a juhu Ukrajiny. Sily rýchleho nasadenia by mali byť schopné zasiahnuť kdekoľvek to bude potrebné do dvoch až troch dní, v prípade útvarov dočasného rýchleho nasadenia, je podľa diplomatov NATO, odhadovaná doba intervencie päť až sedem dní,
     

Šéf NATO pred novinármi zdôraznil, že podľa neho ruské agresívne kroky podkopali systém európskej bezpečnosti a NATO neprestajne sleduje posilňovanie ruskej prítomnosti na hraniciach s Ukrajinou a aj na území Ukrajiny. Zmienil sa o veľkých presunoch vojenského materiálu, výzbroje a ruských vojakov na územia pod kontrolou proruských separatistov a tiež o náraste ruských vojenských aktivít v tesnom susedstve európskych krajín. 
     

Okrem Ruska, NATO podľa neho so znepokojením sleduje aj násilné udalosti na juh od Európy, v severnej Afrike, na Blízkom východe a v Iraku a Sýrii, kde medzinárodná koalícia pod vedením USA bojuje proti radikálnej moslimskej skupine Islamský štát (IS). Operácie proti IS podľa Stoltenberga už ukázali dobré výsledky.
     

Stoltenberg zdôraznil, že aliancia posilnila svoju prítomnosť vo východnom krídle, pričom v štátoch východnej Európy má päťkrát viac lietadiel monitorujúcich vzdušný priestor, cvičenia sa konajú takmer každý druhý deň a došlo aj k nárastu počtu vojnových plavidiel v Baltskom a Čiernom mori. Šéf aliancie v tejto súvislosti ocenil, že na posilnení bezpečnosti východného krídla aliancie sa zúčastňuje všetkých 28 členov tejto vojenskej organizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies