Vláda v Libanone rezignovala, pohľad na udalosti od dnešných ranných hodín

NETKY.SK • 10 August 2020, 18:25 • 2 min
Vláda v Libanone rezignovala, pohľad na udalosti od dnešných ranných hodín

BEJRÚT - Libanonský vládny kabinet rezignuje v súvislosti s minulotýždňovým výbuchom v bejrútskom prístave. Oznámil to v dnešných hodinách minister zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Demonštrácie si vynútili rezignáciu vlády

Rozhodnutie padlo pod tlakom odstúpenia niekoľkých ministrov a ďalších, ktorí vyjadrili zámer rezignovať. Stalo sa tak po dvoch dňoch protivládnych demonštrácií.

 

img


"Celá vláda rezignovala," oznámil minister s tým, že premiér Hassán Dijáb pôjde do prezidentského paláca, aby "odovzdal rezignáciu v mene všetkých ministrov".
 

Pomoc pre Libanon od USA 

O 2:15 ráno miestneho času prezident Donald Trump sľúboval Libanonu humanitárnu pomoc. "Z humanitárneho hľadiska to jednoducho musíme urobiť. Bola to obrovská tragédia a veľa ľudí prišlo o všetko. Odohralo sa tam niečo, čo nikdy predtým nevideli."

 

img

 

Končia aj poslanci 

V epicentre výbuchu vznikol obrovský 43 metrov hlbký kráter. Po štvrtej hodine nadránom rezignuje prvých 9 poslancov. Pridali sa tak k dvom ministrom (životné prostredie, informácie - styk s verejnosťou), ktorí tiež rezignovai. 

 

 

Irán vyzýva USA 

V ranných hodinách sa vyjadrili zástupcovia Iránu, že Libanon by sa nemal stať terčom politizovania ostatných štátov a následne vyzvali USA, aby zrušili sankcie voči tejto krajine.

 

"Výbuch by sa nemal používať ako ospravedlnenie za politické smerovanie krajiny...Príčinu treba starostlivo a jednoznačne vyšetriť," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Abbás Mousavi.

 

img

 

"Ak Spojené štáty myslia svoju ponuku o pomoci Libanonu úprimne, mali by zrušiť sankcie." 

 

Návrh na predčasné voľby 

Ministerka spravodlivosti Libanonu rezignuje na svoju funkciu o 9:25. Svoje rozhodnutie vyjadrila nasledovne: "Myslím si, že v súčasných podmienkach nie je možné prijať akúkoľvek potrebnú reformu, o ktorej sme už rokovali." Okrem iného navrhla aj predčasné parlamentné voľby. Libanonskí demonštranti vyzvali na zhromaždenie mimo paláca Baabda, v ktorom požiadajú prezidenta Michela Aouna, aby odstúpil.

 

Egypt sťahuje všetok nebezpečný materiál mimo dosah

Egyptské ministerstvo civilného letectva uviedlo, že po masívnom výbuchu v Libanone premiestnilo "nebezpečný materiál", ktorí zhromažďovali na letiskách po celej krajine, na bezpečnejšie miesto.

  

Ministerstvo "prijíma preventívne opatrenia v súvislosti s nebezpečnými materiálmi, buď ich okamžite uvoľňuje, alebo ich prevádza do bezpečných skladovacích priestorov mimo dosahu letísk a obytných oblastí," uvádza sa vo vyhlásení. 

 

img

 

Týkalo sa to materiálu nachádzajúcom sa v "nákladných priestoroch a skladoch na letisku v Káhire a na všetkých štátnych letiskách v krajine". Neuvádzalo sa však, aký materiál majú Egypťania na mysli.

 

Libanonský minister financií Ghazi Wazni, kľúčový vyjednávač s medzinárodným menovým fondom (MMF) o záchrannom pláne, ktorý má pomôcť Libanonu prekonať hlbokú finančnú krízu, rezignoval na svoju funkciu v poobedných hodinách.

 

Už okolo 14-tej hodiny bolo jasné, že libanonská vláda rezignuje už čoskoro. Libanonský premiér Hassan Diab sa chystá na prejav pred celým národom, kde má oficiálne oznámiť svoju rezignáciu. Chystá sa tak spraviť po odstúpení niekoľkých svojich ministrov. Ministerka spravodlivosti Marie Claude Najem bola poslednou členkou vlády, ktorá oznámila svoju rezignáciu, zatiaľ čo minister financií Ghazi Wazni prišiel na schôdzu kabinetu s jeho rezignáčným listom, ale oficiálne ho odovzdal až po ukončení zasadnutia.

 

Aktuálna situácia v Bejrúte 

Masívny výbuch, ktorý 4. augusta zničil bejrútsky prístav a veľké časti mesta, vyvolal novú vlnu protivládnych protestov. Ničivú explóziu zrejme zapríčinila nedbanlivosť pri skladovaní 2750 ton dusičnanu amónneho v prístave. Nebezpečný materiál bol v prístave od roku 2013 napriek početným varovaniam.

 

img


Počet mŕtvych sa medzičasom vyšplhal už na viac ako 200. Ďalších asi šesťtisíc ľudí utrpelo zranenia a takmer 300-tisíc ľudí prišlo o strechu nad hlavou.
 

Francúzi doručia pomoc priamo obyvateľom Bejrútu
Medzinárodní darcovia počas nedeľného virtuálneho samitu, ktorý zvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron, prisľúbili pomoc vo výške 297 miliónov dolárov (v prepočte približne 251 miliónov eur). Uviedli, že finančnú pomoc musia "doručiť priamo libanonskému ľudu".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies