Poslanci v Štrasburgu sú sklamaní, EÚ sa na Balkáne rozširovať nebude

NETKY.SK • 24 Október 2019, 14:47 • 2 min
Poslanci v Štrasburgu sú sklamaní, EÚ sa na Balkáne rozširovať nebude

ŠTRASBURG - Pri vstupe do EÚ ako plnohodnotný člen spoločenstva, musí krajina spĺňať určité kritériá. Až po ich splnení sa môžu začať prístupové rokovania. Severné Macedónsko a Albánsko tieto kritériá spĺňajú, no EÚ im aj napriek tomu zablokovala ďalšie rozhovory o vstupe.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu poslanci Európskeho parlamentu (EP) škonštatovali, že zablokovanie rozhovorov so Skopje a Tiranou je strategickou chybou.

 

img

 

Parlament, prostredníctvom nelegislatívneho uznesenia, za ktoré hlasovalo 412 poslancov, 136 boli proti a 30 sa zdržali hlasovania, vyjadril hlboké sklamanie nad neschopnosťou hláv vlád a štátov, ktoré nedokázali na summite EÚ dosiahnuť dohodu ohľadom spustenia prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom. V tejto súvislosti europoslanci skritizovali lídrov Francúzska, Dánska a Holandska - teda krajín, ktoré rozhodnutie o zahájení rozhovorov zablokovali.

 

img

 

"Neprijatie žiadneho rozhodnutia zo strany lídrov členských štátov je strategickou chybou, ktorá poškodzuje dôveryhodnosť Európskej únie a vysiela negatívny signál ďalším potenciálnym kandidátom na vstup do EÚ," uvádza sa v správe europarlamentu. Táto situácia podľa poslancov umožní užšiu spoluprácu s Albánskom a Severným Macedónskom iným zahraničným aktérom, ktorých činnosť nemusí byť v súlade s hodnotami a záujmami Únie.

 

img

 

Zákonodarcovia zdôraznili, že reforma procesu rozširovania EÚ, by nemala zdržiavať krajiny spĺňajúce požiadavky na začatie prístupových rokovaní. Schválený text tiež zdôrazňuje, že kandidátske krajiny musia byť posudzované podľa ich výsledkov na základe objektívnych kritérií a nie podľa domácej politickej agendy jednotlivých členských štátov.

 

img

 

Aj preto EP vyzval členské štáty, aby preukázali zodpovednosť a na nadchádzajúcom zasadnutí jednomyseľne prijali kladné rozhodnutie o začatí prístupových rokovaní.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies