Stoch sa vyrovnal Ammannovi a Nykänenovi

NETKY.SK • 16 Február 2014, 13:13 • 2 min
Stoch sa vyrovnal Ammannovi a Nykänenovi

ČERVENÁ POĽANA - Stoch síce nebol perfektný, ale má aj druhé zlato.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V danej chvíli nebol perfektný, ale vďaka veľkému úsiliu si vybojoval druhú zlatú medailu na zimných olympijských hrách v Soči. Poliak Kamil Stoch po triumfe na strednom mostíku vyhral aj preteky na veľkom. Stal sa po Fínovi Mattim Nykänenovi (Calgary 1988) a Švajčiarovi Simonovi Ammannovi (2002 a 2010) tretím mužom v histórii, ktorý vyhral na ZOH oboje individuálne skokanské preteky. V prvom kole predviedol najdlhší skok dňa 139 m. V druhom sa po predposlednom skoku súťaže dostal do vedenia Japonec Noriaki Kasai a Stoch začal mať problémy. Do pokusu dal všetko svoje umenie, ale nevyhol sa chybe a takmer prišiel o zlato. Dopadol na značku 132,5 m a jeho 135,3 bodu bolo len štvrtým najlepším výsledkom druhého kola.

"Bola to dosť veľká chyba. Ani vlastne neviem, ako sa mi podarilo skočiť tak ďaleko, že to stačilo na prvenstvo. Bol som trochu agresívny. Aj to je dôvod, prečo som sa skoro odrazil. Ale prečo už špekulovať? Možno vďaka tomu som vyhral," povedal Stoch, ktorý dlho čakal na výrok rozhodcov. Arbitri nechávali Poliaka i Kasaia v napätí a po chvíli sa objavilo na svetelnej tabuli, že Stoch vyhral o 1,3 bodu. 

  • Kasai pritom skočil v súčte oboch kôl o jeden meter viac ako Stoch, v ktorého prospech však rozhodli body za štýl a menší odpočet za vietor pri prvom skoku. Japonec sa stal štvrtým najstarším individuálnym medailistom zo ZOH v ich histórii. Prvý cenný kov z bielych olympiád pritom získal pred 20 rokmi v súťaži družstiev v Lillehammeri 1994. "O pätnásť rokov budem ležať na niektorej peknej pláži a užívať si oddych po kariére. Dovtedy ma však ešte čakajú nejaké úlohy, ktoré chcem splniť," odpovedal Stoch na otázku, čo bude robiť o pätnásť rokov, keď bude vo veku Kasaia. Ak by Poliak vyhral aj s kolegami súťaž družstiev, potom by sa stal druhým trojnásobným zlatým medailistom zo skokanských súťaží v histórii. V roku 1988 totiž Nykänen triumfoval aj v tímovej súťaži. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies