Americká armáda opúšťa základne v Sýrii, kontaktnú líniu riadi ruská vojenská polícia

NETKY.SK • 16 Október 2019, 12:33 • 2 min
Americká armáda opúšťa základne v Sýrii, kontaktnú líniu riadi ruská vojenská polícia

SÝRIA – Americké sily opustili svoje vojenské základne v Sýrii neďaleko mesta Dadat a dediny Umm Mial. Následne postupovali smerom k Iraku. Sýrske vládne jednotky vstúpili do oblasti opustených Američanmi. Kontaktnú líniu medzi sýrskymi a tureckými silami teraz riadi ruská vojenská polícia. Táto skutočnosť obzvlášť uráža americkú tlač.

slovakia

left justify in out

The New York Times a Washington Post takmer súčasne publikovali články, v ktorých sa uvádza, že prezdent USA Trump jednoducho daroval americké základne Rusom a de facto sa Rusko stalo jediným významným medzinárodným sprostredkovateľom v regióne.

 

Kolóna obrnených automobilov pod americkou vlajkou opustila okolie mesta Kobani. Oproti ním išli vojenské nákladné autá sýrskej armády. Toto stretnutie na diaľnici je symbolom zmeny v Sýrii. 

 

Sýrski vojaci rýchlo pochodovali na miesto, kde donedávna všetka moc patrila Kurdom a ich západným spojencom. Americká armáda opúšťa svoje základne. Jednu z nich objavili ruskí novinári. Žiadna ochrana, špeciálne jednotky odišli pred pár hodinami.

 

 

Všetko cenné a utajené bolo v tom zhone odvezené alebo spálene, no chladničky sú stále plné minerálky a niekto dokonca nechal na mieste šišku, s ktorou sa hrá americký futbal. Dnešné hlavné víťazstvo Damašku znamenalo, že mesto Manbij je pod kontrolou - odtiaľ je do Eufratu tridsať kilometrov a na hranicu iba štyridsať.

 

Až donedávna okupoval takzvaný Sýrsky Kurdistan rozsiahle územie na severe krajiny. Tento týždeň však Kurdi stratili kontrolu nad kľúčovými mestami. Turecká armáda vedie ofenzívu dvoma smermi a zajíma dediny medzi Ras al Ain a Tel Abyad. Sýrska armáda oslobodila Manbij, mesto Tabka, kde sa nachádza letisko a vodná elektráreň, dedinu Ain Isa, vedľa ktorej sa nachádza vojenská základňa, ako aj mestá Tel Temer, Hasak a Kamyshly.

 

Nad sýrskymi hraničnými mestami sú oblaky dymu a turecká ťažká vojenská technika sa pohybuje po uliciach bez toho, aby sa už skrývala. Je to šiesty deň operácie "Zdroj mieru: Turecká armáda systematický vytláča kurdské jednotky z územia, na ktorom Ankara rozhodla vytvoriť nárazníkovú zónu."

 

"Veľmi skoro sme prevzali kontrolu nad územím od Manbiju po našu irackú hranicu. A potom sa tam vrátia takmer tri milióny sýrskych utečencov", vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

 

 Horná hranica na severe ohrozuje priamy kontakt medzi vojakmi Sýrie a Turecka. Odborníci sa domnievajú, že ich cieľom je teraz kontrola diaľnice, ktorá spája Aleppo s východom krajiny. Nikto nemá záujem o priamy vojenský konflikt medzi Damaškom a Ankarou, preto okolie Manbiju, ktoré tiež stojí na tejto ceste, je strážené automobilmi ruskej vojenskej polície. Riadia kontaktnú líniu a sú v kontakte so sýrskymi a tureckými jednotkami.           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies