Stíhačka ovládaná umelou inteligenciou poletí s tajomníkom vzdušných síl pri testovaní budúcich bojových lietadiel

NETKY.SK • 10 Apríl 2024, 19:30 • 2 min
Stíhačka ovládaná umelou inteligenciou poletí s tajomníkom vzdušných síl pri testovaní budúcich bojových lietadiel

WASHINGTON - Americké letectvo chce výrazne investovať do bojových lietadiel poháňaných AI.

slovakia

left justify in out

Americké vzdušné sily vsádzajú veľkú časť svojej budúcej leteckej vojny na flotilu viac ako 1 000 autonómne ovládaných bezpilotných lietadiel a koncom jari jej najvyšší civilný vodca plánuje nastúpiť do jedného z týchto bojových lietadiel ovládaných umelou inteligenciou a nechať ho vzlietnuť.

Minister vzdušných síl Frank Kendall v utorok na vypočutí o rozpočte služby na rok 2025 senátorom povedal, že vstúpi do kokpitu jedného z F-16, ktoré služba prerobila na lietanie s dronmi, aby sa na vlastné oči presvedčil, ako sa mu darí vo vzduchu.

"Bude so mnou pilot, ktorý bude rovnako ako ja sledovať, ako funguje autonómna technológia," povedal Kendall členom obranného panelu senátneho výboru pre rozpočtové prostriedky. "Dúfam, že ani on, ani ja nebudeme potrebovať pilotovať lietadlo."

Vojna dronov sa rýchlo rozšírila z okraja boja na jednu z primárnych zbraní. Drony sú každodennou hrozbou na Ukrajine a na Blízkom východe. Na Ukrajine sú každodenní občania terčom ruských bezpilotných lietadiel, ale tiež zostavujú bezpilotné lietadlá, aby zbierali videá ruských pozícií. Na Blízkom východe Iránom podporovaní Húsíovia a militantné skupiny pravidelne využívali sofistikované vzdušné, námorné a podvodné drony, aby sa zameriavali na americké základne a komerčné lode v Červenom mori.

Letectvo začalo plánovať svoju flotilu spolupracujúcich bojových lietadiel (CCA) pred niekoľkými rokmi a predstavuje scenár, v ktorom bude jedno pilotované lietadlo schopné poháňať viac umelou inteligenciou poháňaných, citlivých dronov, ktoré služba nazýva „lojálni wingmeni".

Služba bola zdržanlivá v otázke toho, aký bude vzhľad flotily dronov, či už vo veľkosti alebo platforme, či budú plnohodnotné bojové lietadlá alebo niečo menšie. Kendall povedal, že skúšobný let s upraveným F-16 bude uskutočnený pre neho, aby si mohol všimnúť technológiu za budúcou flotilou.

Flotila je navrhnutá špeciálne s ohľadom na budúcu vojnu a potenciálne konflikt s Čínou. Čína rýchlo zmodernizovala svoje protiprístupové kapacity, pretože sofistikovanejšie systémy protivzdušnej obrany spôsobujú, že je riskantné posielať posádky s posádkou príliš blízko. Dronové lietadlá by mohli rozšíriť schopnosť služby prelomiť túto obranu a predpokladá sa, že budú poskytovať podporu pri rôznych budúcich misiách, ako je sledovanie alebo rušenie.

Očakáva sa tiež, že flotila dronov bude lacnejšia ako vývoj nových pilotovaných lietadiel, povedal Kendall. Aktuálnym cieľom je, aby každá stála približne štvrtinu až tretinu toho, čo stojí teraz stíhačka F-35, čiže približne 20 miliónov dolárov za kus.

"Počiatočná úloha lietadla mala byť protivzdušná, ale bude mať potenciál robiť iné veci," uzavrel Kendall.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Independent / Tara Copp, Foto: freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies