Steven Gerrard ukončil reprezentačnú kariéru: Najťažšie rozhodnutie

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 17:14 • 2 min
Steven Gerrard ukončil reprezentačnú kariéru: Najťažšie rozhodnutie

LONDÝN - Anglický futbalový stredopoliar Steven Gerrard v pondelok oznámil, že sa rozlúčil s reprezentačnou kariérou. Národný tím však úplne neopustí, keďže bude pôsobiť vo vysokej ambasádorskej pozícii v štruktúrach Futbalovej asociácie (FA).

slovakia

left justify in out

Tridsaťštyriročný už bývalý kapitán "Albiónu" odohral 114 reprezentačných zápasov, v ktorých strelil 21 gólov. Prvýkrát sa objavil v národnom drese už v roku 2000, debut si odkrútil pri víťazstve nad Ukrajinou (2:0) na slávnom štadióne Wembley. Naposledy si zahral na tohtoročných majstrovstvách sveta v Brazílii, kde sa však Anglicko nedokázalo prebojovať zo základnej skupiny. Zúčastnil sa na svetových šampionátoch v roku 2006 v Nemecku a 2010 v JAR ako aj na EURO 2000, 2004 a 2012.
     

"Užil som si každú minútu pri reprezentácii mojej krajiny a dnes je pre mňa smutný deň, keďže viem, že už si neoblečiem anglický dres," povedal pre oficiálnu stránku FA. "Bolo to jedno z najťažších rozhodnutí, aké som musel urobiť počas kariéry. Mučilo ma to odkedy som sa vrátil z Brazílie a kým som sa definitívne rozhodol, rozprával som sa o tom s rodinou, priateľmi a blízkymi ľuďmi."
     

"Chcem sa poďakovať svojej rodine a priateľom za ich podporu počas mojej reprezentačnej cesty. Zároveň sa chcem poďakovať všetkým, ktorí boli súčasťou mojej medzinárodnej kariéry, od trénerov, členov realizačných tímov a samozrejme všetkým hráčom, s ktorými som mal to šťastie hrať. Ďalej všetkým fanúšikom, ktorí ma podporovali. Špeciálne sa chcem poďakovať trénerovi Royovi Hodgsonovi za to, že mi dal natrvalo kapitánsku pásku, čím mi splnil môj detský sen," pokračoval.
     

Gerrard bude pokračovať v klubovej kariére, ktorú zasvätil jedinému tímu - FC Liverpool. Dres "The Reds" obliekal už ako tínedžer a v A-tíme pôsobí od roku 1998. Za 16 sezón na štadióne Anfield Road odohral celkovo 669 súťažných duelov, v ktorých strelil 173 gólov.
     

Najväčší úspech kariéry dosiahol v sezóne 2004/05, keď sa mu s Liverpoolom podarilo v pamätnom finále vyhrať Ligu majstrov. AC Miláno viedlo po prvom polčase už 3:0, no v 54. minúte naštartoval obrat práve Gerrard, keď strelil gól na 1:3 a v ďalších šiestich minútach sa postarali o vyrovnanie Vladimír Šmicer so Xabim Alonsom. Liverpool nakoniec zvíťazil v jedenástkovom rozstrele 3:2.
     

Gerrard má na konte aj dva triumfy v Pohári FA, trikrát získal anglický Ligový pohár, v roku 2001 sa tešil z triumfu v Pohári UEFA a patria mu aj dve prvenstvá v európskom Superpohári. V zbierke má aj obrovské množstvo individuálnych ocenení.
     

"Myslím si, že to bolo správne rozhodnutie a zabezpečí, že budem aj ďalej hrať na vysokej úrovni za Liverpool. Pri mojom rozhodovaní zavážil aj fakt, že na Anfield sa vrátila Liga majstrov," dodal Gerrard, ktorý v uplynulej sezóne obsadil s Liverpoolom druhú priečku v Premier League.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies