Steinmeier: Predĺženie platnosti sankcií voči Rusku je otázne

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 14:06 • 2 min
Steinmeier: Predĺženie platnosti sankcií voči Rusku je otázne

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier uviedol, že predĺženie sankcií uvalených Západom na Rusko je otázne.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra Reuters, podľa Steinmeiera nie je žiadnym tajomstvom, že niektoré členské štáty EÚ sú skeptické ohľadom predĺženia platnosti sankcií uvalených na Rusko za jeho zasahovanie do krízy na Ukrajine. Steinmeier dodal, že nie je jasné, ako 28-členný blok rozhodne vo veci sankcií a ich predĺženia.

 

Platnosť sankcií, ktoré sa týkajú energetického, finančného a obranného sektora, sa končí v júli, pripomenul Reuters.

Steinmeier v pondelok v rámci nemecko-ruského fóra v Berlíne zopakoval svoj návrh z minulého týždňa - zvážiť možnosť postupného zrušenia sankcií uvalených na Rusko v závislosti od plnenia minských mierových protokolov.

 

Kyjevská vláda však Steinmeierov návrh okamžite zamietla. Ústami ukrajinského veľvyslanca v Nemecku Andrija Melnyka upozornila, že "skúsenosť ukazuje, že takéto sankcie boli účinné a úspešné len vtedy, ak boli splnené všetky podmienky. V prípade Ruska medzinárodnému spoločenstvu treba strategickú trpezlivosť, jednotu a silu."

 

Agentúra RIA Novosti citovala Steinmeiera, podľa ktorého nikto nemá záujem na ekonomickom oslabení Ruska. "Sankcie nie sú cieľom, ani nástrojom na zrazenie nepriateľa na kolená, nikto nie je zainteresovaný na ekonomickom oslabení Ruska," dodal. Poukázal aj na množstvo zložitých problémov na rokovaniach o urovnaní situácie na východe Ukrajiny, ale vyjadril nádej v pokračovanie vecného dialógu.

 

Podľa jeho slov by prepustenie ukrajinskej pilotky Nadije Savčenkovej z ruského väzenia mohlo priniesť "novú dynamiku do rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou".

 

Šéf nemeckej diplomacie poukázal na to, že riešenie žiadneho z konfliktov na svete momentálne nie je možné bez účasti Ruska. "S Ruskom sa mnohé veci podaria lepšie," dodal a ako príklad uviedol rokovania o kontroverznom jadrovom programe Iránu, ktoré sa vlani v júli skončili dosiahnutím kompromisnej dohody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies