Steinmeier: K mierovým rokovaniam v Minsku možno nedôjde už v stredu

NETKY.SK • 9 Február 2015, 14:04 • 2 min
Steinmeier: K mierovým rokovaniam v Minsku možno nedôjde už v stredu

BRUSEL - K novým mierovým rokovaniam v Minsku možno nedôjde už v stredu 11. februára, ako bolo pôvodne plánované. Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier to uviedol dnes po príchode do Bruselu, kde sa zúčastňuje zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Schôdzka v bieloruskej metropole sa má uskutočniť v rámci najnovšej mierovej iniciatívy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda zameranej na upokojenie situácie na východe Ukrajiny. K Merkelovej a Hollandovi sa mali v stredu v Minsku pripojiť najvyšší lídri Ukrajiny a Ruska Petro Porošenko a Vladimir Putin.
     

"Dúfame, že doteraz nevyjasnené body budú môcť byť do stredy vyriešené do takej miery, aby by minská schôdzka mohla byť nádejná a dosiahnuť prvé kroky smerujúce k deeskalácii situácie a k prímeriu," povedal Steinmeier novinárom v Bruseli. 
     

Podľa jeho slov však "nie je ešte isté", či sa to podarí dosiahnuť, keďže stále zostáva "veľa ťažkej práce". 
     

Najnovší francúzsko-nemecký návrh na ukončenie konfliktu na východe Ukrajinu počíta s vytvorením demilitarizovaného pásma, ktoré by na každej strane demarkačnej čiary zasahovalo do hĺbky 50 až 70 kilometrov. Hollande sa vyslovil za zváženie, či územiam obsadeným proruskými separatistami neposkytnúť širšiu autonómiu.
     

Francúzske diplomatické zdroje blízke prezidentovi Hollandovi však naznačili, že tento plán má "trhliny", lebo existuje niekoľko nedoriešených záležitostí, predovšetkým aký bude štatút území obsadených separatistami, ako bude vyzerať kontrola ukrajinsko-ruskej hranice a ako prebehne sťahovanie ťažkých zbraní z dejiska bojov.
     

Steinmeier pripomenul, že summitu štvorky lídrov v Minsku dnes predchádza stretnutie námestníkov ministrov zahraničných vecí Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska v Berlíne. Diplomati sa snažia vypracovať návrh mierového plánu, ktorý má tvoriť základ stredajších rokovaní medzi vedúcimi predstaviteľmi štyroch strán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies