VOĽBA PREZIDENTA: Štefan Harabin oznámil kandidatúru, chce brániť národ, vlasť a štátnu suverenitu (+3xVIDEO)

NETKY.SK • 25 Január 2024, 08:52 • 2 min
VOĽBA PREZIDENTA: Štefan Harabin oznámil kandidatúru, chce brániť národ, vlasť a štátnu suverenitu (+3xVIDEO)

Štefan Harabin kandidoval už v prezidentských voľbách v roku 2019 a v prvom kole skončil tretí. Hlavnými témami jeho kampane sú mier, dôstojnosť Slovenska, právo a spravodlivosť pre každého, rodina a „chlieb náš každodenný“.

slovakia

left justify in out

B R A T I S L A V A - Bývalý minister spravodlivosti a bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin bude opätovne kandidovať v tohtoročnej priamej voľbe prezidenta Slovenskej republiky. Podpisy na svoju kandidatúru chce v parlamente odovzdať v tento piatok, uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii.

Opätovne kandidovať je zložité. Opäť dávať seba, svoje postoje a skúsenosti do hry zvanej politický zápas o hlas voliča. Svedomie mám čisté, ostatné roky som pevne stál na strane práva občanov. Zastával som sa všetkých, ktorí mali vlastný názor a chceli ho vypovedať,“ povedal k motivácii svojej kandidatúry.

Prioritami programu sú mier, spravodlivosť a rodina

„Urobím všetko pre ochranu tradičnej rodiny a hodnotovo zdravej spoločnosti. Mravnosť nech je princípom a štandardom správania sa a konania všetkých ľudí,“ dodáva, že bude neúnavne presadzovať humánne hodnoty a nepreberanie tých, ktoré nám sú cudzie a „nie sú pre nás tradičné a prirodzené,“ predstavuje svoj program na oficiálnom webe www.harabin2024.sk.

Uviedol, že nepripustí „zaťahovanie Slovenska do konfliktu s inými štátmi vojensky, hospodársky ani politicky. Nedovolím, aby suverenitu Slovenska porušovala EÚ a ani iné subjekty na úkor našich občanov.“

Harabin chce brániť národ, vlasť i štátnu suverenitu a nedovolí zaťahovať Slovensko do vojny proti Rusku. "Naším štátnym záujmom je štátna suverenita SR, dobré medzinárodné vzťahy a mierová existencia Slovenska, zdravá ekonomika," upresnil. Hlavnými témami jeho kampane sú mier, dôstojnosť Slovenska, právo a spravodlivosť pre každého, rodina a chlieb.

Sudca na rôznych postoch, bývalý minister a dedo vnúčat

Štefan Harabin sa narodil 4.  mája 1957 v obci Ľubica ako najmladší z 10 súrodencov. Otec Vasiľ Harabin a matka Anna Harabinová celý život pracovali ako roľníci.

Ako uvádza vo svojom online predstavení: „Som pravoslávneho vierovyznania a manželka je katolíčka. Mám 4 deti, Branislava, Kamilu, Tamaru a Katarínu a 5 vnúčat Viliama, Vasiľa, Matyasa, Malvínu a Timoteja.“

V jednom z rozhovorov povedal, že jeho obľúbenou aktivitou je návšteva divadla s vnukmi.  „V podstate každú sobotu, nedeľu… vnuci mi volajú už v piatok – dedo, kedy ideme do divadla?“


Štefan Harabin pôsobil ako sudca Okresného súdu Poprad, neskôr Krajského súdu Košice a od roku 1991 ako sudca Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. V rokoch 1998 až 2003 a 2009 až 2014 zastával post predsedu Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky. Na poste ministra spravodlivosti a podpredsedu vlády pre legislatívu pôsobil v rokoch 2006 až 2009.

Vedený k pracovitosti, pokore a viere Bohu

„Moje detstvo, moja rodina, priatelia a kamaráti, krásna slovenská príroda ma formovali ako človeka. Ďakujem rodičom, mojim súrodencom i priateľom, že mi bolo umožnené získať kvalitné vzdelanie a byť platným a užitočným v spoločnosti,“ konštatuje.

Rodičia ho viedli k pracovitosti, pokore a viere Bohu, vychovávali tak, ako je tradíciou v každej slovenskej rodine – k zodpovednosti, súdržnosti a dôstojnosti.

„Som vo veku, kedy sa už môže človek obzrieť späť a aj hodnotiť svoje kroky, svoje životné skúsenosti, svoje životné poslanie. Nie som „marketingový produkt“, žijem reálny život. Moje rozhodnutie uchádzať sa o dôveru občanov vychádza z môjho osobného presvedčenia, že môžem byť tak ako sudca dôsledným a spravodlivým prezidentom,“ dodáva Štefan Harabin.

V novoročnom príhovore poukázal na dôležitosť ctností

Na začiatku roku 2024 zverejnil kandidát pozdravný príhovor, kde zdôraznil: „Nie sme ostrovom, ktorý nikam nepatrí a tak aj v tomto roku musíme dôsledne brániť, chrániť a presadzovať naše záujmy. Pripomínajme si navzájom prečo je to životne dôležité. Naše záujmy sú postavené na hodnotách, ktoré vychádzajú z ctností. Zabudli sme na ne?“

Medzi tieto ctnosti zaradil pokoru, štedrosť, dobroprajnosť, trpezlivosť, cudnosť, striedmosť a činorodosť.

„Nemôžeme dovoliť, aby cnosti človeka boli na smiech, aby boli terčom výsmechu,“ podľa neho, sú ctnosti dôležitou oblasťou obnovy nášho života.

„Prajem si, aby sa ľudia mohli realizovať v práci, tvoriť a mali prostriedky postarať sa o seba, svoje deti i starých rodičov. V našom záujme je tvorba podmienok pre dobré spravovanie vecí verejných. Treba nám znovu uveriť, že štát je dobrý gazda,“ dodal.

 

Prvé kolo volieb bude v prvú jarnú sobotu

Prvé kolo volieb prezidenta bude v prvú jarnú sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo sa uskutoční 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024, kandidovať už nebude.

Podľa Ústavy SR, kandidáta na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi. Kandidovať za hlavu štátu môže podľa zákona každý občan SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Návrhy kandidátov na prezidenta možno odovzdať do 30. januára do polnoci.

Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala, svojú kandidatúru už potvrdili oficiálne potvrdili aj Peter Pellegrini a Ivan Korčok.       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Foto: Štefan Harabin. (www.harabin2024.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies