AKTUALIZÁCIA: Raketový útok na kasárne v meste Mykolajiv si vyžiadal desiatky obetí

NETKY.SK • 19 Marec 2022, 08:43 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Raketový útok na kasárne v meste Mykolajiv si vyžiadal desiatky obetí

KYJEV – Pri rozsiahlom ruskom raketovom útoku na kasárne ukrajinskej armády v meste Mykolajiv zahynuli desiatky ľudí, informuje spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na ukrajinského poslanca Olexija Hončarenka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 17:00 (19. 3. 2022)

 

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová varovala, že mierové rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou by mohlo Rusko využiť na preskupenie svojich síl a prípravu novej ofenzívy. Povedala to v rozhovore pre denník The Times, informovala v sobotu televízia Sky News.

 

 

Ak to Rusko myslí s rokovaniami vážne, nebude podľa Trussovej zároveň nevyberane bombardovať obytné štvrte. Preto je ohľadom rokovaní „veľmi skeptická“. „To, čo sme doteraz videli, je pokus Rusov získať čas na reorganizáciu,“ povedala šéfka britskej diplomacie. Nevidno nijaké náznaky sťahovania ruských jednotiek a na rokovacom stole nie sú žiadne seriózne návrhy.

 

K mierovým rokovaniam sa podľa agentúry DPA vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý obvinil Spojené štáty, že ich brzdia.

 

 

„Vždy sme boli za diplomatické riešenie akýchkoľvek problémov, aj v priebehu nepriateľských akcií. Keď Zelenskyj navrhol rokovania, náš prezident súhlasil, rokovania prebiehajú,“ citovala Lavrova v sobotu agentúra Interfax. „Časť dialógu sa zlepšila, aj keď neustále prevláda pocit, že ukrajinskú delegáciu držia za ruku, s najväčšou pravdepodobnosťou Američania, čo jej nedovoľuje súhlasiť s požiadavkami, ktoré sú podľa mňa úplne minimálne,“ dodal ruský minister. Rusko podľa Lavrova dokončí „špeciálnu operáciu“ na Ukrajine po podpísaní dokumentov o bezpečnostných otázkach, neutrálnom postavení Ukrajiny a prijatí „civilizovanej formy“ zákonodarstva, ktorý teraz nahráva „nacifikácii“.

 

 

Aktualizácia 12:00 (19. 3. 2022)

 

V rámci „špeciálnej operácie“ na Ukrajine použila ruská armáda v piatok po prvý raz svoje najnovšie hypersonické rakety Kinžal (Dýka) na zničenie skladu zbraní na západe krajiny. TASR prevzala túto informáciu z agentúry AFP odvolávajúcej sa na ruské médiá. „Letecký raketový systém Kinžal s nadzvukovými aerobalistickými strelami zničil veľký podzemný sklad obsahujúci rakety a leteckú muníciu,“ cituje ruská agentúra RIA Novosti zo sobotňajšieho vyhlásenia ruského ministerstva obrany. Sklad sa nachádzal v obci Deľatyn v Ivano-Frankivskej oblasti.

 

Hovorca ruského ministerstva obrany sa pre AFP k nasadeniu rakety odmietol vyjadriť. Ch-47M2 Kinžal je hypersonická balistická raketa typu vzduch-zem s udávaným doletom 2 000 kilometrov. Je určená na ničenie pozemných alebo námorných cieľov. Odpaľovaná môže byť zo stíhačiek MiG-31 a strategických bombardérov Tu-22M3M.

 

 

Raketa je manévrovateľná v každej fáze letu. Môže niesť konvenčnú alebo jadrovú hlavicu. Strely Kinžal začlenila ruská armáda do svojej výbavy v decembri 2017 a patria medzi šesť nových ruských strategických zbraní, ktoré 1. marca 2018 predstavil prezident Vladimir Putin. Deľatyn sa nachádza na úpätí Karpát južne od mesta Ivano-Frankivsk. Rovnomenná oblasť má 50 kilometrov dlhú hranicu s Rumunskom, ktoré je členom NATO.

 

 

Aktualizácia 11:15 (19. 3. 2022)

 

Z pohľadu Ukrajiny zmysluplné, spravodlivé a neodkladné mierové rokovania sú pre Rusko jedinou šancou, ako znížiť škody spôsobené jeho vlastnými chybami pri invázii. Vo svojom najnovšom videopríhovore, zverejnenom v noci na sobotu na stránke president.gov.ua a monitorovanom TASR, to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

 

Konštatoval, že ukrajinská strana vždy trvala na rokovaniach, ponúkala dialóg a riešenia v prospech mieru — nielen v doterajšom priebehu invázie. „Chcem, aby ma teraz všetci počuli, najmä v Moskve. Je čas stretnúť sa, je čas porozprávať sa. Je čas obnoviť územnú celistvosť a spravodlivosť pre Ukrajinu. V opačnom prípade budú straty Ruska také obrovské, že bude trvať niekoľko generácií, kým sa s nimi vyrovná,“ povedal Zelenskyj. Reagoval aj na piatkové masové zhromaždenie na moskovskom štadióne Lužniky, na ktorom pri príležitosti ôsmeho výročia pripojenia anektovaného polostrova Krym k Rusku vystúpil aj ruský prezident Vladimir Putin.

 

„Hovorí sa, že na zhromaždení v ruskom hlavnom meste sa celkovo zúčastnilo asi 200 000 ľudí. Stotisíc v uliciach, okolo 95 000 na štadióne. Približne rovnaký počet ruských vojakov bol zapojený do invázie na Ukrajinu. A teraz si na tom štadióne v Moskve predstavte 14 000 mŕtvol a desaťtisíce zranených a zmrzačených ľudí. Takéto straty utrpelo Rusko v dôsledku tejto invázie,“ uviedol Zelenskyj, pričom spomenul čísla, ktoré nie je možné nezávisle overiť. „Toto je cena vojny. Za niečo viac ako tri týždne. Vojna sa musí skončiť. Návrhy Ukrajiny sú na stole,“ dodal ukrajinský prezident s tým, že v najbližších dňoch sa prihovorí občanom ďalších krajín vrátane Izraela, Talianska a Japonska.

 

Tento týždeň sa uskutočnilo ďalšie kolo rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom o možnom prímerí, no zatiaľ neprinieslo žiadne konkrétne výsledky. Suverenita, územná celistvosť a nezávislosť sú podmienky, od ktorých Kyjev nemieni ustúpiť.

 

 

Aktualizácia 10:30 (19. 3. 2022)

 

 

Radosť a zábavné šantenie s deťmi aj počas tejto situácie je na nezaplatenie. Zachranné zložky pomáhajú, ako sa dá.

 

 

Aktualizácia 9:40 (19. 3. 2022)

 

Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj v piatok uviedol, že zneškodňovanie nevybuchnutej munície, ktorú po sebe zanecháva ruská invázia na Ukrajine, potrvá roky a krajina bude po skončení vojny potrebovať v tomto ohľade pomoc Západu. Informovala o tom agentúra AP. „Na Ukrajinu bolo vypálené obrovské množstvo granátov a mín, z ktorých veľká časť nevybuchla, zostala pod troskami a predstavuje reálnu hrozbu,“ povedal Monastyrskyj.

 

Okrem nevybuchnutej ruskej munície sú v krajine aj míny, ktoré ukrajinské jednotky nastražili na mostoch, letiskách a ďalších objektoch kľúčovej infraštruktúry, aby zabránili Rusom v ich používaní. „Nebudeme schopní odstrániť míny zo všetkých týchto území, preto som požiadal našich medzinárodných partnerov a kolegov z Európskej únie a Spojených štátov, aby pripravili skupiny expertov na odmínovanie oblastí bojov a objektov, ktoré boli ostreľované,“ uviedol minister.

 

Zároveň dodal, že ďalšou hlavnou výzvou je riešenie požiarov spôsobených neustálym ruským bombardovaním. Podľa ministra majú ukrajinské záchranné zložky zúfalý nedostatok personálu a vybavenia na to, aby mohli zvládať hasiť požiare v podmienkach neustáleho ostreľovania.

 

 

Pôvodná správa

 

„Nanešťastie došlo k veľkému raketovému útoku na Mykolajiv. Zahynulo niekoľko desiatok ľudí,“ uviedol Hončarenko, pričom dodal, že mesto zasiahli balistické strely. Ďalšie desiatky ľudí podľa poslanca utrpeli zranenia. Mesto Mykolajiv, ktoré je kľúčové pre ruské plány na dobytie tretieho najväčšieho ukrajinského mesta Odesa, brzdí ruskú ofenzívu na pobreží Čierneho mora. Mykolajiv je stále pod kontrolou Ukrajincov, Rusi naň útočia najmä zo severovýchodu.

 

 

Možno vás zaujme: Holandsko a Nemecko pošlú na Slovensko tri systémy Patriot



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona