Stalkovanie na sociálnych sieťach je neprirodzené a maximáne nezdravé: Ako prestať a prečo to robíme?

NETKY.SK • 20 Október 2023, 11:24 • 2 min
Stalkovanie na sociálnych sieťach je neprirodzené a maximáne nezdravé: Ako prestať a prečo to robíme?

Viac ako 80 percent ľudí priznáva, že po rozchode vyhľadali bývalého online. Z nich 35 percent tvrdí, že nutkavo kontroluje sociálne médiá svojho bývalého partnera, pričom niektorí trávia kybernetickým prenasledovaním viac ako 10 hodín týždenne.

slovakia

left justify in out

Ukázalo sa, že pozorovanie života iných ľudí je v skutočnosti biologický inštinkt.

V dobe sociálnych médií nie je ťažké nechať sa uniesť a zopár klikmi sa preniesť na profil osoby, ktorá nás zaujíma. Sme zvedaví, chceme vidieť čo sa v živote iných deje.

Každý z nás bol minimálne raz v živote "stalkovaný". Ale prečo tá fascinácia pretrváva? Prečo nás či ľudí v okolí tak neskutočne láka prezerať si profily cudzích?

 

V skutočnosti to milujeme

 

Či už ideme na sociálne siete z adorácie, fascinácie, nenávisti alebo nudy, takmer všetky dôvody sú založené na vede.

Tajné stalkovanie svojho ex priateľa alebo starej známej. Všetky podrobnosti ich života sú často uverejňované na Facebooku, Instagrame či iných sociánych sieťach.

Či už sú to fotografie miest kde ste chodili spolu, zábavné videá s priateľmi alebo príbehy na Instagrame, ba aj zmenený stav vzťahu.

Aktívne vyhľadávanie týchto informácií vám spôsobuje iba bolesť, no napriek tomu v tom pokračujete.

Otázka teda znie: v hĺbke duše sa vám to páči?

Nedávna štúdia Univerzity v Göteborgu vo Švédsku dosvedčila, že  medzi používaním Facebooku a nízkou sebaúctou  alebo sebahodnotou existuje silné prepojenie.

 

Sebaláska na hrane

 

Čím viac času ľudia na stránke strávili, tým horšie sa cítili. Napriek tomu ohromujúcich 84 percent opýtaných ľudí priznalo, že sa prihlasujú denne, a štvrtina z nich priznala, že by sa cítili nepríjemne, keby nemohli Facebook používať pravidelne.

Ďalší prieskum z University of Michigan zistil, že čím viac účastníkov využívalo Facebook počas dvojtýždňového obdobia štúdie,  tým viac sa ich životná spokojnosť prepadla .

"Viete, ako sa hovorí, že opakom lásky nie je nenávisť, je to ľahostajnosť? Keď majú ľudia silné pocity k niekomu inému alebo k téme - či už sú to pocity pozitívne alebo negatívne - ľudia sa začnú zaujímať a niekedy sú nútení hľadať ďalšie informácie." “ vysvetľuje Karen North, Ph.D., profesorku digitálnych sociálnych médií a riaditeľku programu Annenberg o online komunitách na USC Annenberg School North.

"Keby ti to bolo jedno, bolo by ti to jedno."

 

Psychicky stále v spojení

 

"Kedysi platilo, že ak ste niekoho nenávideli alebo ste boli nahnevaní či fascinovaní negatívnym spôsobom, nikdy ste nemali prístup k jeho životom. Mohli ste byť nahnevaní alebo zvedaví, ale nakoniec to prešlo, pretože ste sa s nimi už naďalej nestretávai. neboli by ste v rovnakej miestnosti ako oni, nič by ste o nich nevedeli,“ hovorí.

"Ale teraz môžete nahliadnuť do ich životov, ako keby ste s nimi mali skutočné spojenie."

 

Ľudia z celého sveta využili anonymnú aplikáciu Whisper na zdieľanie, aby sa priznali k dôvodom, prečo sledovali ostatných online – a možno vás to prinúti bližšie sa pozrieť na to, kto má prístup k vášmu profilu.

 

Priznania stalkerov

 

Jedna vydatá žena z Texasu sa priznala, že používala Facebook na stalkovanie svojho bývalého priateľa, pretože ľutovala, že ho opustila.

Muž z Oregonu zasa priznal, že stalkoval svoj Tinder match na sociálnej sieti, preto, aby zlepšil ich komunikáciu medzi sebou.

Ďalší muž z Bangkoku sa priznal, že využíval svoje obľúbené príspevky na Instagrame ako príležitosť na konverzáciu so ženou.

 

Viac ako desať hodín týždenne

 

Podľa nedávneho prieskumuviac ako 80 percent ľudí priznáva, že po rozchode vyhľadali bývalého online. Z nich 35 percent tvrdí, že nutkavo kontroluje sociálne médiá svojho bývalého partnera, pričom niektorí trávia kybernetickým prenasledovaním viac ako 10 hodín týždenne.


Toto obsedantné digitálne sledovanie ani zďaleka nie je zdravé. Stalkovanie bývalého partnera na sociálnych sieťach sa môže rýchlo stať toxickým nutkaním, ktoré si vyberá skutočnú daň za duševné zdravie.



 

Uzdravenie sa a posun vpred

 

Zbaviť sa závislosti na sociálnych sieťach po rozchode je rozhodujúce pre uzdravenie a posun vpred.

Túžba kyberneticky prenasledovať bývalého partnera často pramení z nevyriešených pocitov, žiarlivosti alebo obyčajnej nudy.

To, čo začína ako príležitostné kybernetické prenasledovanie, sa môže rýchlo zmeniť na toxický zvyk. Nútene kontrolujeme aktualizácie bývalého partnera, strácame hodiny, dokonca celé dni v králičej nore na sociálnych sieťach.

 

Energiu presmerujte na seba

 

Odolajte nutkaniu kybernetického prenasledovania presmerovaním tejto energie do starostlivosti o seba, trávte čas s priateľmi, ktorí vás podporujú, alebo vyhľadaním poradenstva pri zármutku od profesionálneho poradcu.

Stlmte sociálne siete, prestaňte danú osobu sledovať alebo dokonca zablokujte svojho bývalého na sociálnych sieťach, ak vám chýba sebakontrola. Zmiznúť z dohľadu skutočne znamená zmiznúť z mysle.

Oplakávajte vzťah, plačte toľko, koľko je potrebné, potom vedome pracujte na prijatí a napredovaní.

Najväčším darom, ktorý si po rozchode môžete dať, je emocionálna sloboda – ktorá si často vyžaduje prerušenie digitálnych väzieb.

Vyhýbanie sa sociálnym sieťam vášho bývalého partnera je rozhodujúce pre uzdravenie a ochranu vašej duševnej pohody po rozchode.

Zdroje:

https://www.elitedaily.com/lifestyle/taylor-swift-1989-double-album-release-theory-clues

https://www.elle.com/life-love/news/a31959/why-we-hate-stalk-online/

https://medium.com/@hmruhlmanjr/the-mental-toll-of-social-media-stalking-after-a-breakup-7f14fc5e0b8f

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-10649087/People-reveal-surprising-reasons-stalk-social-media.html

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: graziadaily.co.uk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies