Stavbárom extrémne teploty komplikujú prácu, upravujú preto postupy

NETKY.SK • 12 August 2015, 15:02 • 2 min
Stavbárom extrémne teploty komplikujú prácu, upravujú preto postupy

BRATISALVA – Tropické horúčavy na Slovensku v týchto dňoch výrazne komplikujú aj niektoré práce v stavebníctve.

slovakia

left justify in out

Firmy preto v čo najväčšej miere presúvajú činnosti do interiéru a začínajú skoro ráno, aby sa vyhli najhoršiemu teplu. Pracovníkom na stavbách totiž viac ako iným profesiám hrozí dehydratácia, úpal, prehriatie organizmu či kolaps.

 

Problémy sú podľa riaditeľa analytickej spoločnosti CEEC Research Jiřího Vaceka napríklad pri asfaltovaní, kde teploty, v ktorých sa pracovníci pohybujú, dosahujú 50 až 60 stupňov. „Ak je to možné, firmy sa snažia meniť typy prác, napríklad presunúť práce zo strešných konštrukcií do vnútorných priestorov budov alebo z mostov, naopak, pod ne,“ uviedol pre TASR.

 

Stavebné firmy zároveň v niektorých prípadoch upravujú pracovnú dobu tak, aby sa robilo skoro ráno a po obednej prestávke sa pokračovalo až podvečer. Vacek však dodal, že nočným prácam sa spoločnosti skôr bránia z dôvodu zvyšovania nákladov takejto výstavby.

 

„Podľa mojich skúseností majú zamestnávatelia záujem a rovnako zamestnanci sú ochotní presunúť pracovnú dobu do skorých ranných hodín a následne ju skracovať tak, aby bol využitý čas od východu slnka až po obed, ešte kým nie sú vysoké teploty,“ potvrdil prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Zsolt Lukáč.

 

Dôvodom sú okrem starostlivosti o zdravie pracovníkov aj technologické postupy. V lete sa totiž voda oveľa rýchlejšie vyparuje a môže sa tým narušiť napríklad proces tuhnutia zmesí. „Ku každému extrému poznáme určitý technologický postup, ktorý v ňom vieme využiť, či už z hľadiska montážnych, alebo liatych konštrukcií, ale ten dodatok k tomu, ktorý musí byt použitý, niečo stojí,“ upozornil Lukáč.

 

Okrem zvýšených nákladov hrozí pri takto upravenom režime oneskorenie jednotlivých stavebných činností a predĺženie doby výstavby, čo dodávateľom nie vždy dovoľujú zmluvné záväzky. „Posunúť práce nie je príliš možné napríklad pri verejných zákazkách najmä pre napätý harmonogram viazaný na čerpanie dotácií z Európskej únie,“ zdôvodnil Vacek.

 

Odborníci sa zhodujú, že počas extrémnych horúčav firmy pracovníkom umožňujú častejšie prestávky a niekedy aj kontrolujú pravidelný pitný režim. Lukáč poukázal na to, že pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci stavebníci nosia prilby, ktoré sú v lete bez výstelky a vďaka prúdeniu vzduchu tak pripomínajú odvetranú šiltovku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies