Status športovca sa v slovenských kluboch zmenil

NETKY.SK • 3 December 2019, 12:15 • 2 min
Status športovca sa v slovenských kluboch zmenil

BRATISLAVA - NRSR v utorok predpoludním schválila návrh poslancov za Slovenskú národnú stranu na vydanie zmien v zákone o športe. Športovci budú mať po novom na výber, či vstúpia do zmluvného vzťahu s klubom ako zamestnanci alebo ako samostatne zárobkovo činné osoby.

slovakia

left justify in out

Doteraz boli podľa zákona o športe profesionálni športovci v kolektívnych športoch zamestnancami klubov. Bývalí futbaloví reprezentanti Tittel a Jančula navrhli, aby sa ich postavenie zmenilo. Novela vstúpi do platnosti 1. januára 2020.

 

Kritika novely zákona

Na predkladanú novelu zákona negatívne reagovali napríklad Slovenský futbalový zväz aj Únia ligových klubov. V spoločnom stanovisku uviedli, že navrhovaná zmena nie je koncepčná. Proti bola aj Slovenská asociácia hráčov ľadového hokeja. "Toto je presný opak ochrany sociálneho štátu..." napísal prezident SIHPA Oliver Pravda na svojom blogu. Podľa Pravdu poslanci Dušan Tittel a Tibor Jančula predložením novely podľahli tlaku hokejovej lobby a zmeny nastavili tak, aby jej vyhoveli.

 

img

 

Vyjadrenie Dušana Tittela

"Náš návrh upravuje zmluvnú voľnosť pracovných vzťahov, aby sme odstránili diskrimináciu v kolektívnych športoch. Dúfam, že naša snaha nájde podporu v parlamente. Športovci musia mať možnosť dobrovoľne sa rozhodnúť. Ide nám o to, aby bolo v športe viac peňazí a slúžili na správne veci," povedal v stredu na tlačovej besede Tittel, ktorý priznal, že počas hráčskej kariéry pracoval ako SZČO a nestretol sa s problémami.

 

img

Predkladatelia tvrdia, že nemožnosť, aby profesionálni športovci vykonávali športovú činnosť ako samostatne zárobkovo činné osoby im neprimerane obmedzuje zmluvnú voľnosť športovcov v kolektívnych športoch.

 

Úprava by mala umožniť reguláciu prestupov

"Profesionálny športovec bude môcť vykonávať športovú činnosť v prospech konkrétnej športovej organizácie na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba na základe zmluvy," uvádza sa v dôvodovej správe.

 

img


"Navrhovanou úpravou sa umožní športovým organizáciám možnosť regulácie prestupov aj športovcov, ktorí vykonávajú športovú činnosť v prospech konkrétnej športovej organizácie ako samostatne zárobkovo činné osoby na základe zmluvy," píše sa v návrhu poslancov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies