Údery bleskov zabili za jediný deň najmenej 104 ľudí

NETKY.SK • 25 Jún 2020, 19:32 • 2 min
Údery bleskov zabili za jediný deň najmenej 104 ľudí

NAÍ DILLÍ - Najmenej 104 ľudí zabili údery bleskov počas silných monzúnových búrok, ktoré vo štvrtok postihli východoindický štát Bihár a severoindický štát Uttarpradéš. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

V rôznych okresoch Biháru zahynulo 83 ľudí. "Úmrtia boli hlásené hneď po príchode monzúnu (vetra) do Biháru a susedných oblastí. Obeťami sa stali väčšinou farmári alebo bezdomovci, ktorí sa zdržiavali vonku," povedal Umeš Singh, predstaviteľ z krízového štábu v štátnom hlavnom meste Patna.

 

Búrka rúcala všetko, čo jej prišlo do cesty

Vo vetre s veľkou rýchlosťou utrpelo zranenia niekoľko ďalších ľudí a prudký lejak rúcal stromy, elektrické stĺpy, domy so slamenými strechami a dočasné prístrešia.

 

Po búrkach hlásilo úmrtia 23 z 38 okresov v Biháre, pričom najviac mŕtvych, 13, oznámil okres Gopalgandž. Ranených liečia v nemocniciach.

 

 

Údaj 83 mŕtvych predstavuje najvyšší počet úmrtí spôsobených bleskami za jediný deň v Biháre za posledné roky.

V tomto regióne zahynú každý rok po údere blesku počas búrky desiatky ľudí. Takéto búrky v monzúnovom období, ktoré trvá od júna do septembra, sú v Indii bežné.

 

Počet obetí bude zrejme vyšší

V dvoch nedávnych rokoch, 2015 a 2017, zaznamenal štát Bihár vyše 50 mŕtvych po údere blesku za jediný deň.

Ďalších 21 úmrtí za podobných okolností hlásili vo štvrtok v piatich okresoch susedného štátu Uttarpradéš.

 

 

Počet obetí na životoch v prudkých búrkach pravdepodobne stúpne, pričom predstavitelia zhromažďujú aj podrobnosti o škodách zo všetkých postihnutých okresov v oboch štátoch.

 

Meteorologická služba predpovedá v nasledujúcich dňoch v Indii ďalšie búrky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona